Search
Close this search box.

Kaj pozitivnega je na področju zdravja prinesla karantena?

Zaradi mnogih ukrepov, ki so jih sprejele države zaradi širjenja novega koronavirusa je zrak po vsem svetu veliko manj onesnažen.

Evropska študija organizacije Centera za raziskave energije in čistega zraka, je pokazala, da je zaradi zmanjšanja prometa in onesnaževanja posameznih industrij 1,3 milijona manj odsotnosti na delovnih mestih, 6000 manj otrok je zbolelo za astmo, 1.900 manj obiskov urgence ter tudi 600 manj prezgodnjih porodov. 

Zaradi posledic onesnaženega zraka naj bi sicer samo v Evropi vsako leto umrlo kar 470.000 ljudi.

V primerjavi z istim obdobjem lani so se ravni dušikovega dioksida znižale za 40 %, medtem ko se je raven drobnih delcev – t. i. PM2,5 – znižala za 10 %, to pa pomeni, da lahko ljudje brez covida-19 lažje dihajo. “Ti dve obliki onesnaženja, ki oslabita srce in dihala, sta v Evropi običajno odgovorni za približno 470.000 smrti vsako leto.” so navedli na spletnem portalu 24.ur.com.

Študija ugotavlja, da smo zaradi karantene samo v Evropi, zabeležili 11.000 manj smrti zaradi onesnaženega zraka.

Omenjena raziskava je pokazala, da je manjša onesnaženost imela največje učinke v Nemčiji, Veliki Britaniji, Italiji, Franciji in Španiji. V obdobju karantene naj bi samo v Nemčiji zaradi posledic onesnaženja umrlo 2. 083 manj ljudi kot v istem obdobju lani.

V analizi rezultatov študije po boleznih, ki jih povzroči previsoka onesnaženost zraka, je zabeležen 40 % upad smrti zaradi odpovedi srca, 17 % upad smrti zaradi pljučnih obolenj in 13 % upad smrti zaradi srčnih kapi ali rakavih obolenj.

Študija seveda ni upoštevala smrti, ki so imele kot vzrok zabeležen novi koronavirus.

“Po svetu bo število “rešenih življenj” precej večje, a se je študija osredotočila le na Evropo. Tudi dve najbolj poseljeni in najbolj onesnaženi državi Kitajska in Indija v zadnjih mesecih beležita veliko boljšo kvaliteto zraka.” so še zapisali na 24.ur.com.

VIR: 24.ur.com, metropolitan.si

Dogodki