Južna Koreja vztraja, da je Kim Jong Un živ

Po poročanju nekaterih kitajskih in japonskih medijev naj bi 36-letni voditelj Severne Koreje Kim Jong Un preminil, potem ko je po sicer preprosti operaciji srca prišlo do komplikacij.

Govorice pa naj bi bile po južnokorejski Modri hiši neutemeljene. “Kim Džong Un je v Vosanu od 13. aprila. Zaznane niso nobene nenavadne dejavnosti,” je javnosti sporočil glavni svetovalec za zunanjo politiko Moon Chung-In. Južnokorejska Modra hiša vztraja pri stališču izpred dni, da so vse govorice o smrtni nevarnosti ali celo smrti severnokorejskega diktatorja neutemeljene.

V torek je CNN predvajal poročilo, da je 36-letni Kim Džong Un prestal operativni poseg na srcu ali ožilju, ki pa ni potekal po načrtih ter da naj bi se zaradi tega znašel v smrtni nevarnosti.

Splet so nato preplavile raznovrstne govorice in začelo se je ugibanje. Predsednik ZDA Donald Trump je govorice zavrnil in dejal: “Mislim, da je bilo poročilo napačno.”

V soboto je spletni portal 38 North, ki se ukvarja izključno z informacijami in analizo dogajanja v Severni Koreji, objavil satelitske posnetke, kjer je ujet posebni vlak, ki ga uporablja Kim Džong Un, ko potuje po državi in Kitajski.

Kim Jong Un ni izginil prvič

Severnokorejski voditelj je iz javnosti izginil za 41 dni že leta 2014, ko je prestal operacijo gležnja ter za 51 dni izginil tudi leta 2008, ko še ni bil voditelj.

Preberite še: Severnokorejski vodja Kim Jong Un mrtev ali v vegetativnem stanju?.

VIR: maribor24.si, rtv.slo

Dogodki

Več iz istega kraja