Inšpektorat za delo bo dodatno okrepil in poostril nadzore na gradbiščih

housebuilding-3370969_960_720

Inšpektorat RS za delo (IRSD) je v prvi polovici leta na gradbiščih opravil že 860 inšpekcijskih pregledov, kar je za 32 % več pregledov kot v enakem obdobju lani, ko je IRSD opravil 652 pregledov. Ob tem so inšpektorji v primerjavi z istim obdobjem lani ugotovili tudi 23 % več kršitev, 1133 kršitev v letu 2019 in 924 kršitev letu 2018. Izdali so tudi 10 % več ukrepov, in sicer 472 ukrepov v letu 2019 in 428 ukrepov v letu 2018.

Ob tem na inšpektoratu pojasnjujejo, da lahko inšpektor z enim ukrepom (na primer odločbo o prekršku, upravno odločbo …) sankcionira več ugotovljenih kršitev.

Inšpektorat RS za delo je že v letu 2018 na slovenskih gradbiščih opazil občutno poslabšanje razmer s področja varnosti in zdravja pri delu, poleg tega se po njihovih ugotovitvah povečuje število gradbišč, na katerih se gradijo zahtevni objekti, katerih gradnja traja dlje časa – tudi več let – oziroma gradbišč, na katerih se čas gradnje glede na pretekla leta podaljšuje, zato so za leto 2019 načrtovali še večjo intenzivnost inšpekcijskih nadzorov kot v zadnjih letih.

Ker se razmere na slovenskih gradbiščih v prvi polovici leta niso izboljšale, bo inšpektorat v nadaljevanju leta nadzore na gradbiščih dodatno okrepil in poostril ter tudi dosledno ukrepal zoper delodajalce, odgovorne osebe delodajalcev in delavce, ki ne bodo spoštovali zahtev veljavnih predpisov.

Med ugotovljenimi kršitvami s področja varnost in zdravja pri delu v dejavnosti gradbeništva sicer že leta prevladujejo nepravilnosti glede varnega dela na višini, letos pa najbolj izstopajo ugotovljene nepravilnosti v zvezi z namestitvijo in urejenostjo varnostnih ograj ter urejenostjo odrov, zaskrbljujoča pa je tudi neuporaba osebne varovalne opreme, še pojasnjujejo na Inšpektoratu RS za delo.

Preberite tudi: Inšpektorji na delu: Tokrat pod drobnogledom gostinci in gradbeniki

Vir: www.gov.si

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.