Hrvaška Istra poziva Slovenijo in Avstrijo k odprtju meja za turiste

Hrvaška Rovinj Pixabay

O tem, da so na Hrvaškem v zadnjih 24 urah potrdili 280 primerov okužbe z novim koronavirusom, smo že poročali TUKAJ. Iz Istrske županijske uprave pa so ob podpori županov vseh desetih mest v hrvaški Istri danes znova pozvali predsednika slovenske vlade Janeza Janšo, naj Slovenija uveljavi epidemiološke ukrepe za posamezne hrvaške županije namesto za celotno državo. Pismo s podobno vsebino so v Ljubljano poslali že v začetku septembra.

“Osrednji del turistične sezone je za nami. Tudi glede tega vprašanja smo pokazali, da z dobro strategijo lahko zagotovimo varnost lokalnemu prebivalstvu in turistom,” so zapisali v pismu slovenskemu premierju. Pričakujejo, da bo Slovenija sprožila podobne korake, ki bodo omogočili prost pretok državljanov med Slovenijo in hrvaško Istro.

Danes so k uveljavitvi milejših ukrepov za potnike v hrvaško Istro pozvali tudi avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Tudi Avstrija je tako kot Slovenija prejšnji mesec uvrstila Hrvaško na svoj rdeči seznam, da bi omejila širjenje okužb z novim koronavirusom.

Poudarili so, da je istrska županija takoj po izbruhu epidemije bolezni covid-19 kot prva na Hrvaškem uveljavila vrsto protiepidemioloških ukrepov. S pravočasnimi potezami in zaradi discipline vseh prebivalcev, gostov in poslovnih subjektov, ki dosledno spoštujejo vse ukrepe, so zagotovili stabilno epidemiološko stanje, so zapisali. Prepričani so, da odpiranja hrvaške Istre za avstrijske državljane ne bodo pozdravili samo v Istri in na Hrvaškem temveč tudi v Avstriji.

Pri tem naj še omenimo, da tako kot v Sloveniji, tudi v Avstriji vse več bolnikov s covidom-19 potrebuje bolnišnično zdravljenje.

V Avstriji se trenutno v bolnišnici zaradi covida-19 zdravi 321 bolnikov, od tega jih je 54 na intenzivni negi, kar je za slabih deset odstotkov več kot dan prej. Skupno so v Avstriji danes potrdili 768 novih okužb z novim koronavirusom. V državi je trenutno 6600 aktivnih okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Preberi še:  V sredo v Sloveniji potrdili 745 novih okužb

V Avstriji je doslej zaradi covida-19 umrlo 758 bolnikov. Skupno so od začetka epidemije v tej državi opravili 1.379.839 testiranj, od tega jih je bilo pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom 35.073.

Večino novih okužb so tudi danes potrdili na Dunaju (319). Trenutno je v avstrijski prestolnici 3605 aktivnih okužb. Dunaju po številu novih okužb sledi Spodnja Avstrija s 159 novimi okužbami. Zgornja Avstrija in Tirolska sta vsaka potrdili 84 novih okužb, na avstrijskem Štajerskem 41, na Gradiščanskem 11. Avstrijska Koroška ima najmanj novih okužb. Danes so jih potrdili osem.

Vir: STA

prijavi se

prijavi se v svoj račun