Evropska komisija je ocenila, da je Slovenija uspešna pri izvajanju Programa razvoja podeželja

Slovenija je junija 2019 predložila Evropski komisiji Letno poročilo o izvajanju Programa razvoja podeželja Republike Slovenije 2014–2020 (PRP 2014–2020). Evropska komisija obvešča, da velja oddano letno poročilo o izvajanju za sprejemljivo in da so bili mejniki na vseh prednostnih nalogah v okviru PRP 2014–2020 doseženi.
cows-2641195_960_720
FOTO: Pixabay

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča, da je Evropska komisija letos na podlagi okvira uspešnosti in v sodelovanju z državami članicami izvedla pregled uspešnosti z namenom spremljanja napredka pri doseganju ciljev in ciljnih vrednosti, določenih za vsako prednostno nalogo PRP 2014–2020.

FOTO: Pixabay

Novice se je razveselila tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec in jo je na svoji Facebook strani pospremila z zapisom: ” Odlična novica iz Bruslja. Evropska komisija nam je posredovala izvedbeni sklep, v katerem ugotavlja, da je Slovenija dosegla mejnike na vseh prednostnih nalogah Programa razvoja podeželja 2014 – 2020. S tem se sprošča rezerva za uspešnost v višini 6 % sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Bravo ekipa, tako se dela!”

PRP 2014–2020 je skupni programski dokument posamezne države članice in Evropske komisije, ki predstavlja programsko osnovo za črpanje finančnih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Program odraža nacionalne prednostne naloge, ki jih država članica opredeli na podlagi analize stanja kmetijstva, živilstva in gozdarstva.

FOTO: Program razvoja podeželja RS

Namen je preprečiti potratno ali neučinkovito porabo proračuna Unije, zato ima Evropska komisija možnost začasno ustaviti izplačila, če obstajajo dokazi, da mejniki še zdaleč niso bili doseženi zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti pri izvajanju.

S tem ko so bili mejniki doseženi in sproščena rezerva za uspešnost, ima Slovenija možnost črpati vsa načrtovana finančna sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja  in doseči zastavljene cilje do konca programskega obdobja, ki se izteče 2023.

Preberite tudi: 235 mladih kmetov bo v naslednjih mesecih prejelo skupno 10,575 mio EUR

VIR: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.