Search
Close this search box.

Cepivo proti covidu-19 izjemno uspešno v prvi fazi testiranja

Cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga v ZDA skupaj razvijata podjetje Moderna in Nacionalni inštitut za zdravje, je v prvi fazi pokazalo izjemno dobre rezultate. Cepivo je bilo v prvi fazi marca preizkušeno na 45 mladih in zdravih prostovoljcih, rezultati pa so bili objavljeni v torek v reviji New England Journal of Medicine.

Približno polovica prostovoljcev je dobila blage stranske učinke, kot so glavobol, slabost, vročina, bolečine v mišicah in na mestu cepljenja. Vendar pa je cepivo pri vseh spodbudilo imunske reakcije oziroma jim je ustvarilo protitelesa, podobno kot pri tistih, ki so preboleli covid-19.

Končala se je že druga faza z več prostovoljci, med katerimi so bili tudi starejši, vendar rezultate še obdelujejo. 27. julija pa se bo začela tretja in zadnja faza s 30.000 prostovoljci, med katerimi bodo tudi kronični bolniki. “Kakorkoli obrnemo, to je izjemno dobra novica,” je o cepivu, ki zahteva dve dozi na mesec dni, dejal direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci.

Dokončni rezultati tretje faze raziskave naj bi bili znani do konca leta, nakar naj bi se začel postopek potrditve in masovne proizvodnje cepiva, kar je svojevrsten rekord pri razvoju cepiv.

Po ZDA in po svetu poteka še več kot 20 podobnih raziskav drugih podjetij, ustanov in držav. V ZDA imata svoji študiji podjetji Johnson&Johnson ter Pfizer, študije potekajo med drugim v Veliki Britaniji in na Kitajskem.

Dogodki