Če se vozite z električnim skirojem, tvegate 500 evrov globe

V zadnjem času pri nas opažamo velik trend uporabe električnih skirojev, a vožnja z njimi trenutno v Sloveniji ni dovoljena in se lahko kaznuje s 500 evri globe. V pripravi pa so že spremembe, ki bodo vožnjo z električnim skirojem dovoljevale.

V Sloveniji še vedno premalo ljudi uporablja javni prevoz, saj so glavno prevozno sredstvo še vedno osebna vozila. Ob lepem vremenu pa lahko na naših cestah , predvsem v večjih mestih, opazimo vedno več kolesarjev in uporabnikov električnih skirojev, ki so med uporabniki vedno bolj priljubljeni, a to še ne pomeni, da so tudi varni. Njihova hitrost lahko znaša do 25 km/h, zato je pri vožnji smiselna uporaba zaščitne čelade, zavor, zvonca in luči. Ker so električni skiroji povsem tihi, jih drugi udeleženci v prometu težje opazijo.

Čeprav uporaba električnih skirojev pripomore k čistejšemu zraku, zakonodaja e-skirojev v cestnem prometu ne dovoljuje. Na infrastrukturnem ministrstvu se težave zavedajo in že proučujejo uzakonjanje uporabe posebnih prevoznih sredstev, ki jih poganja motor, kamor spadajo tudi e-skiroji.

Zakon o pravilih cestnega prometa (97. člen, 5. odstavek) pravi, da uporaba posebnih prevoznih sredstev, ki jih poganja motor in ki presegajo hitrost gibanja pešcev, v cestnem prometu ni dovoljena. Kdor ravna v nasprotju s to odločbo, je lahko kaznovan z globo 500 evrov.

Tako lahko vse uporabnike električnih skirojev, če vozijo po pločniku ali kolesarski stezi, doleti globa.

Vir: 24ur.com, siol.net