Search
Close this search box.

Danes že prvi ustanovni seji novoizvoljenih mestnih svetov

Kot prvi izmed novoizvoljenih mestnih svetov se bosta na ustanovni seji danes sešla velenjski in ptujski. Sledili jima bodo v ostalih občinah, kjer so župana izvolili že v prvem krogu, medtem ko bodo tam, kjer so imeli v nedeljo drugi krog, seje predvidoma nekoliko kasneje.

Ustanovna seja novoizvoljenega velenjskega mestnega sveta je sklicana za 17. uro. Pred sejo je bil napovedan tudi sestanek nosilcev kandidatnih list, s katerih so bili izvoljeni svetnice in svetniki v mestni svet.

Skupno je za člane 33-članskega velenjskega mestnega sveta kandidature vložilo 13 strank in list. Največ mandatov je dobila SD, skupno 16. To sta sicer dva manj, kot jih je stranka imela doslej. Gibanje Svoboda bo imelo pet mestnih svetnikov, prav tako SDS, ki je tako v primerjavi z dosedanjo zastopanostjo v mestnem svetu pridobila en mandat. ZaS – Lista Za starejše Velenje bo imela tri svetnike, dva je dobila skupna lista SLS in Naše dežele, po enega pa bosta v novi sestavi velenjskega mestnega sveta imeli stranki Naše Velenje in NSi.

Danes se bodo na konstitutivni seji zbrali tudi mestni svetniki na Ptuju, kjer je županske volitve gladko s skoraj 65 odstotki glasov dobila Nuška Gajšek. Da bo njeno delo v drugem mandatu še lažje kot v prejšnjem, pa je potrdila tudi uspešnost njene SD, ki je z desetimi svetniki v 29-članskem mestnem svetu skoraj podvojila svoj rezultat.

Če bi si Gajšek zaželela sestavljanja koalicije, bi slednjo lahko naredila že s štirimi svetniki Gibanja Svoboda in enim iz Levice. Vendar ptujska županja uradne koalicije ni sklepala že v prejšnjem mandatu, pa je kljub temu brez večjih zapletov krmarila s šestimi svojimi svetniki ter enakim številom svetnikov Liste Štefana Čelana in Liste Andreja Čuša, medtem ko je imela SDS pet svetnikov.

Slednji dve stranki imata tokrat vsaka po pet svetniških mest, medtem ko je lista nekdanjega župana Čelana po njegovem umiku iz lokalne politike razpadla. Županja je sicer takoj po preštetju vseh glasov napovedala, da si bo tudi v novem mandatu prizadevala za povezovanje vseh v ptujski mestni politiki.

Na ustanovni seji v mestnih občinah Ljubljana in Koper bo treba medtem počakati do 12. decembra. V Ljubljani je že v prvem krogu znova slavil aktualni župan Zoran Janković, ki pa tokrat nima več večine v 45-članskem mestnem svetu. Lista Zorana Jankovića je sicer dobila 18 svetniških mandatov, kar je šest manj kot doslej. Gibanje Svoboda je kot novinka v mestni politiki dobila osem svetnikov, SDS šest (prej 10), Levica pa štiri (prej tri). Po dva sta jih obdržali SD in NSi, po enega svetnika pa bodo imele Vesna, Lista šport za zdravje, Glas za otroke in družine, SLS in Pirati.

Aleš Bržan, ki si je drugi mandat na čelu največje občine v Slovenskem primorju priboril že v prvem krogu volitev, bo v koprskem mestnem svetu po pričakovanjih tesno sodeloval z Gibanjem Svoboda, ki ga je na volitvah tudi podprlo.

Lista Aleša Bržana bo imela sicer v mestnem svetu devet mandatov (doslej osem), Gibanje svoboda pa šest. Koper je naš nekdanjega dolgoletnega župana Borisa Popovića bo medtem pri oblikovanju mestne politike sodelovala z enajstimi mestnimi svetniki, torej štirimi več kot v iztekajočem se mandatu. Po en mandat so si na volitvah zagotovili Levica, Oljka, SDS in SD.

Občinski svet Mestne občine Novo mesto se bo na ustanovni seji sestal 15. decembra. Župan Gregor Macedoni, ki bo novomeško občino vodil tretji zaporedni mandat, bo pred tem 8. decembra opravil koordinacijski sestanek z nosilci v občinski svet uvrščenih list in strank.

Namesto klasične koalicije je v Novem mestu, podobno kot v Macedonijevih prejšnjih županskih mandatih, pričakovati dogovor o sodelovanju pri vodenju občine, so na občini povedali za STA. V prvih dveh mandatih si je sicer Macedoni v 30-članskem občinskem svetu s takšnim dogovorom zagotovil večino glasov in prevlado. Lista Gregorja Macedonija je sicer na letošnjih volitvah dobila sedem svetnikov, kar so trije manj kot v prejšnjem mandatu. Gibanje Svoboda je dobilo pet svetniških mest, SDS Lista naš kraj – naše mesto po tri, po dva mandata so dobile SLS, NSi, SD in Solidarnost, po enega pa DeSUS, Konkretno in Zveza za Dolenjsko.

Slovenj Gradec:

Novoizvoljeni člani mestnega sveta Mestne občine Slovenj Gradec se bodo na ustanovni seji sestali ta četrtek. Na dnevnem redu so formalne točke, sejo pa bodo sklenili s slovesno prisego novega starega župana Tilna Kluglerja, ki na letošnjih volitvah ni imel protikandidata. Že pred volitvami in tudi takoj po njih je poudaril, da koalicije v mestnem svetu ne bo ter da si želi, da bi vsi izvoljeni mestni svetniki delali v dobro meščank in meščanov.

Sedeži v 25-članskem slovenjgraškem mestnem svetu so se tokrat razporedili drugače kot na prejšnjih volitvah. Leta 2018 se je za mestni svet potegovalo 14 list in strank, v mestnem svetu pa je ob koncu mandata delovalo 11 strank in list ter še trije samostojni svetniki. Letos se je za vstop v mestni svet potegovalo sedem strank in list, s kandidati jih je uspelo šest. Največ, to je osem mest, bodo v mestnem svetu zasedali člani Liste župana Tilna Kluglerja, po pet mest so dobili v Gibanju Svoboda in SD, Slovenjegraška lista za mesto in vas je dobila štiri svetnike, SDS dva in NSi enega.

Čeprav je najmlajša mestna občina, Krško, dobila župana šele na nedeljskem drugem krogu volitev, pa je že znano, da se bo njen prvi mestni svet na ustanovni seji sestal 15. decembra. Kakšnih koalicijskih povezav pa zaradi drugega kroga županskih volitev v Krškem še ni bilo javno zaznati.

Največ oz. šest mest v 30-članskem občinskem svetu Mestne občine Krško je sicer pripadlo novinki, Gibanju Svoboda. SDS je ohranila pet svetniških mest, enako število jih je dobila SLS, ki je v preteklih letih v občinskem svetu močno prevladovala. Listi Dušana Šiška – Energično za Krško so pripadla štiri mesta in enako listi Modra smer. SD, ki je imela tri, ima po novem dve mesti. Po en mandat sta ohranila DeSUS in NSi. Eno svetniško mesto je še pripadlo Obrtno-podjetniški listi in predstavnici romske skupnosti.

Dogodki

Kot prvi izmed novoizvoljenih mestnih svetov se bosta na ustanovni seji danes sešla velenjski in ptujski. Sledili jima bodo v ostalih občinah, kjer so župana izvolili že v prvem krogu, medtem ko bodo tam, kjer so imeli v nedeljo drugi krog, seje predvidoma nekoliko kasneje.