Logarjeva pojasnila, zakaj na sejmih lahko strežejo pečen kostanj, kuhano vino pa ne

Vlada je pred dnevi prepovedala strežbo hrane in pijače na stojnicah, izjema je le pečen kostanj. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar pa je na današnji novinarski konferenci pojasnila, zakaj kostanj lahko strežejo, kuhano vino pa ne.

V zadnjih dneh je veliko vprašanj, zakaj ni hrane in pijače na adventnih stojnicah, je dejala vodja svetovalne skupine. “Vsak se spomni leta 2019, ko ste bili s prijatelji, Najprej smo bili štirje, potem nas je bilo osem, nato že 10 za eno majhno mizo. V tem trenutku je to žal recept za katastrofo, je navedla Logarjeva.

Kostanj praviloma jemo in ob tem hodimo ter po tleh grdo mečemo luščine. Način je popolnoma drugačen kot pri kuhanem vinu, ko se ponavadi ustavimo pri stojnici in ga spijemo pri mizi, kjer se nabere več ljudi. Vina ne moremo piti z masko, zato smo brez maske na razdalji, manjši od 1,5 metra,” je na novinarsko vprašanje odgovorila Logarjeva.

Logarjeva je še opozorila, da je na sejmih nemogoče vzdrževati medosebno razdaljo 1,5 metra, zato so maske nujno potrebne, je poudarila. “Treba je upoštevati tudi omejeno kapaciteto v gostinskih lokalih, saj tudi prevelika natrpanost tam lahko pomeni poslabšanje situacije.”

Ljudi je pozvala k odgovornemu druženju. Opozorila je, da je za minimiziranje tveganja prenosa okužbe treba prostore, v katerih se skupaj zadržuje več ljudi, zračiti vsako uro. Ključno je tudi testiranje pred druženjem, nošenje maske, razkuževanje in umivanje rok, pravilna higiena kašlja, upoštevanje pogoja PCT in cepljenje.

Pri tem naj še spomnimo, da je pri sejemskih prireditvah na odprtih površinah treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, njihovo območje pa mora biti ograjeno tako, da pristop drugače kot prek uradnega vhoda ni mogoč, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije