Vlada prepovedala strežbo hrane in pijače na stojnicah. Določila je tudi pogoje obratovanja žičnic

Vlada je s soboto prepovedala strežbo hrane in pijače na stojnicah, izjema je le pečen kostanj. Pri sejemskih prireditvah na odprtih površinah je treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, njihovo območje pa mora biti ograjeno tako, da pristop drugače kot prek uradnega vhoda ni mogoč.
Janša vlada

Ponudniki so po poročanju medijev razočarani, jezni, nekateri tudi obupani. Na novoletnem sejmu v Ljubljani je treba za najem praznične hišice odšteti od 1700 do 15.000 evrov, poroča portal 24ur. Dodaja, da z mariborskega in ljubljanskega zavoda za turizem sicer sporočajo, da bodo najemnikom stojnic stopili naproti, in jim, če stojnic ne bodo mogli več odpreti, del plačila povrnili.

V skladu z danes sprejetimi spremembami odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 je izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti dovoljeno tako na odprtih površinah kot tudi v zaprtih prostorih, vendar pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, uporabljajo zaščitne maske in je med njimi zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra.

Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo kongresno ali sejemsko dejavnost. Uvede se redni nadzor nad njegovim izvajanjem, so po dopisni seji vlade sporočili z ministrstva za zdravje.

V lokalih je strežba jedi ali pijač dovoljena samo v sedečem režimu, in sicer med 5. in 22. uro. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru.

Glede sejemskih prireditev na odprtih površinah, kamor sodijo tudi novoletni sejmi, ki so v teh dneh organizirani v že kar nekaj mestih po državi, odlok še določa, da je treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, z ločenimi vhodi in izhodi. Območje sejemske prireditve na odprtih površinah mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda.

Spremembe odloka, ki začne veljati v soboto, je vladi predlagala strokovna skupina za covid-19, katere vodja Mateja Logar je novinarjem pojasnila, da je tveganje za prenos okužbe na stojnicah bistveno večje kot v organiziranih lokalih.

“Mnenje strokovne skupine je, da stojnice, ki ponujajo hrano in pijačo, niso dovoljene, ker prihaja do stika z velikim številom ljudi in je povečana možnost, da pride do prenosa okužbe,” je povedala Logarjeva. Ponekod po državi so v teh dneh novoletni sejmi že odprti, na njih pa so tudi stojnice s hrano in pijačo.

Nihče ne bo prikrajšan, če ne bo spil kuhančka in pojedel hot doga na stojnici, če pa bo kdo od njegovih ali celo on ostal pred intenzivno enoto, ker ne bo dovolj bolniških postelj, pa bo to katastrofa,” je ponazorila.

Vlada določila pogoje obratovanja žičnic

Medtem ko so na nekaterih smučiščih že začeli smučarsko sezono, je vlada danes določila pogoje obratovanja žičniških naprav. Njihova uporaba je dovoljena ob izpolnjevanju pogoja PCT, v zaprtih žičniških napravah je obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2, v odprtih pa tudi, če med potniki ni prostega sedeža.

Obratovanje žičniških naprav se lahko izvaja v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, piše v spremembah odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki ga je na današnji dopisni seji sprejela vlada.

Uporabniki morajo tako ob nakupu vozovnice predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT.

V zaprtih žičniških napravah je za osebe, starejše od šest let, obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2. V odprtih žičniških napravah pa je obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2, če med potniki ni prostega sedeža. Izjema so otroci v starosti do šest let in osebe s posebnimi potrebami.

Okna kabin morajo biti ves čas, tudi med vožnjo, odprta, razdalja med uporabniki pri vožnji in nakupu vozovnic mora biti 1,5 metra, upravljavec žičniških naprav pa je po zaključku obratovanja v zaprti žičniški napravi dolžan očistiti vse površine, s katerimi so bili uporabniki v stiku, so po seji vladi še sporočili z ministrstva za zdravje.

Na Rogli, Krvavcu, Kopah in Voglu so smučarsko sezono začeli prav danes. V soboto bodo naprave v novi sezoni zagnali tudi v Kranjski Gori, na Kaninu in Golteh.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije