Search
Close this search box.

Zvezdan Božič prejemnik kipca civilne zaščite. Korošec Bogdan Ladinik prejel plaketo

Ob 1. marcu, dnevu civilne zaščite, sta na ministrstvu za obrambo potekali avdio-video novinarska konferenca in kratka slovesnost, na kateri so ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s covidom-19 podelili najvišja priznanja s področja civilne zaščite. Med letošnjimi prejemniki je tudi poveljnik CZ Občine Radlje ob Dravi Bogdan Ladinik

Slovesnosti se je udeležil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za obrambo mag. Matej Tonin pa je spomnil na pomen vseh, ki delujete v civilni zaščiti ter širše na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Plakete in kipec civilne zaščite sta podelila poveljnik CZ RS in generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje.

Uprava za zaščito in reševanje priznanja civilne zaščite podeljuje za zasluge pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, pri izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter pri odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč. Letos bo podeljenih 251 priznanj, in sicer kipec civilne zaščite za življenjsko delo, 25 plaket ter 25 zlatih, 75 srebrnih in 125 bronastih priznanj.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije je kipec Civilne zaščite, najvišje priznanje, izročil Zvezdanu Božiču, poveljniku CZ za obalno regijo, ki se s področjem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami aktivno ukvarja že skoraj četrt stoletja.

Plaketo civilne zaščite se podeljuje za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanju okolja ob naravnih in drugih nesrečah. Na današnji slovesnosti so plakete po abecedi prejeli vodja preventive in namestnik poveljnika poklicne gasilske enote Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana Boris Budal, poveljnik CZ Občine Radlje ob Dravi Bogdan Ladinik, poveljnik Podravske regije in član UO GZS Janez Liponik, jamarski reševalec in vodja operative Jamarske reševalne službe dr. Maks Merela, dolgoletni gasilski poveljnik, danes še vedno dejaven v PGD Postojna Darko Muhič, gorski reševalec in nekdanji predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik in poveljnik CZ Občine Kungota Branimir Zadravec.

Major Edward Kim iz pisarne za obrambno sodelovanje Veleposlaništva ZDA v Republiki Sloveniji je dobitnik srebrnega priznanja.

Zlati znak civilne zaščite se podeljuje za dolgoletno uspešno delo pri razvijanju in krepitvi organiziranosti in usposobljenosti sil za zaščito, reševanje in pomoč, hrabra dejanja ter raziskovalne dosežke na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Srebrni znak civilne zaščite se podeljuje za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za izume in inovacije na tem področju. Bronasti znak civilne zaščite se podeljuje za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči. Seznam vseh prejemnikov priznanj je v prilogi.

Kot smo že poročali TUKAJ, je priznanja oz. nagrade letos prejelo 5 Korošcev; bronasti znak CZ so prejeli Srečko Geč, Aljoša krivec, Alenka Primožič in Branko Kaker, plaketo pa kot rečeno Bogdan Ladinik, ki jo je prejel na današnji slovesnosti.

Zaradi epidemije letos ne bodo organizirali osrednje regijske prireditve ob 1. marcu. Priznanja bodo predana predlagateljem, ki bodo poskrbeli za vročitev predlaganim.

Vir: www.gov.si

Ob 1. marcu, dnevu civilne zaščite, sta na ministrstvu za obrambo potekali avdio-video novinarska konferenca in kratka slovesnost, na kateri so ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s covidom-19 podelili najvišja priznanja s področja civilne zaščite. Med letošnjimi prejemniki je tudi poveljnik CZ Občine Radlje ob Dravi Bogdan Ladinik