Search
Close this search box.

Podelili bodo priznanja in nagrade na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Med prejemniki tudi Korošci

V Sloveniji bodo danes podelili priznanja in nagrade na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za leto 2020. Med nagrajenci pa so tudi Korošci.

Mednarodna organizacija civilne zaščite je resolucijo o 1. marcu, svetovnem dnevu civilne zaščite, sprejela decembra 1990. Temu je leta 1992 sledila tudi slovenska vlada, ki je 1. marec določila za dan civilne zaščite v Sloveniji. Namen svetovnega dne je krepitev zavesti javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi civilne zaščite pri varstvu pred njimi. Prav tako svetovni dan poudarja pomen mednarodnega sodelovanja za zaščito človeka in njegovega okolja.

V Sloveniji je v civilno zaščito operativno vključenih približno 33.000 ljudi. Njene enote in službe se praviloma organizirajo, kadar zaščite, reševanja in pomoči ni mogoče zagotoviti s poklicnimi ali prostovoljnimi reševalnimi službami. Sodelovanje v njej je organizirano po načelu državljanske dolžnosti, je Uprava RS za zaščito in reševanje objavila na svoji spletni strani.

Ob tem dnevu se zahvalijo tudi vsem, ki so prispevali pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, pri izvajanju zaščite in reševanja in pomoči ter pri odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč. Seveda to ni le dan civilne zaščite v ožjem pomenu besede, temveč dan vseh, ki sodelujejo na področju zaščite in reševanja (posamezniki, prostovoljne enote, službe, zavodi in gospodarske družbe, občine, policija, Slovenska vojska itd.).

V koroški regiji imamo v tem letu 5 prejemnikov priznanj, in sicer:

  • Bronasti znak CZ – Srečko Geč
  • Bronasti znak CZ – Aljoša krivec
  • Bronasti znak CZ – Alenka Primožič
  • Srebrni znak CZ – Branko Kaker
  • Plaketa – Bogdan Ladinik

Zaradi epidemije letos ne bodo organizirali osrednje regijske prireditve ob 1. marcu. Priznanja bodo predana predlagateljem, ki bodo poskrbeli za vročitev predlaganim. Bogdanu Ladiniku pa bo podeljena plaketa danes, 1. marca, na Ministrstvu za obrambo.

Letošnje podelitve se bo udeležil tudi predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki bo zatem obiskal Državni logistični center Roje in se tam seznanil z delom službe za logistiko in projektom RescEU. V okviru tega projekta je Slovenija ena držav članic EU, ki hranijo skupne rezervne zaloge medicinske opreme, v primeru izrednih zdravstvenih razmer razdeljene po Evropi. Ob tej priložnosti si bo predsednik ogledal tudi opremo novoustanovljene enote za mednarodno posredovanje v primeru poplav, ki deluje v okviru odzivnih sil civilne zaščite EU.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan pa bo danes na virtualni novinarski konferenci predstavil dejavnosti sil za zaščito, reševanje in pomoč v lanskem letu.

Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje/Izpostava Slovenj Gradec, STA

Dogodki

V Sloveniji bodo danes podelili priznanja in nagrade na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za leto 2020. Med nagrajenci pa so tudi Korošci.