Župan Klugler ob Dnevu za spremembe: Stopimo skupaj in pomagamo osebam, ki so osamljene

Slovenska filantropija že dvanajsto leto organizira prostovoljsko akcijo Dan za spremembe, z letošnjim sloganom Premagajmo osamljenost. Povezati želijo ljudi po Sloveniji, s poudarkom na prostovoljski pomoči k premagovanju osamljenosti. Akcije bodo delno potekale na spletu, aktivnosti v živo pa bodo izvajali do konca aprila. Akciji se pridružuje tudi slovenjgraška občina.

VIDEO: Nagovor župana ob dnevu za spremembe:

VIDEO: Nagovor direktorice MOCIS-A:

K akciji se letos v Mestni občini Slovenj Gradec v dogajanje vključujejo povezano, koordinacijo pa je prevzel MOCIS, Center za izobraževanje odraslih. Program bo na začetku zaradi novih ukrepov potekal na daljavo, po 12. 4. 2021 pa tudi v manjših skupinah in na prostem. Danes so izvedli virtualno otvoritev s popotnico župana Tilna Kluglerja in direktorice MOCIS-a, potekajo tudi številne akcije na daljavo, s katerimi boo krepili povezanost naših ljudi. Program se bo odvijal tudi med tednom, vse do sobote, 17. 42021

Župan Klugler se je v nagovoru zahvalil vsem prostovoljcem in dodal: “Prostovoljstvo je neplačano delo, ampak pomeni veliko več za osebo, ki to storitev od vas prejme. Pomeni notranjo bogastvo, zadoščenje.” Ob tem je izpostavil, da je slovenjgraška občina na področju prostovoljstva zelo bogata. Poudaril je, da je letošnji dan še posebej pomemben, saj gre za premagovanje osamljenosti, ki jo v času epidemije občutijo osebe, ki nimajo doma svojih najbližjih. Poziva, da stopimo skupaj in pomagamo osebam, ki so osamljene.

Preberite še: Dan za spremembe v Slovenj Gradcu letos z aktivnostmi čez cel teden. Najprej na daljavo, nato v živo na prostem

Letos bo širom Slovenije organiziranih 201 prostovoljskih aktivnosti, katerih rdeča nit bo naslavljanje osamljenosti z namenom krepitve vezi med posamezniki, organizacijami, skupnostmi in nenazadnje v celotni družbi. Prav tako ne smemo pozabiti, da je prostovoljstvo pomembna oblika aktivacije, ki zmanjšuje osamljenost in vrača smisel tako prostovoljcu kot prejemniku prostovoljske pomoči.

Aktivnosti bodo potekale v več kot 100 krajih. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi bo aktivnih več kot 350 organizacij in 10.000 prostovoljcev.

Program, ki ga pripravljajo bo pester in zanimiv ter primeren za vse generacije. Na Koroškem bodo v okviru prostovoljne akcije potekale medgeneracijske aktivnosti, kulturne in umetniške aktivnosti, likovne delavnice, izmenjevalnice, športne aktivnosti, čistilne akcije … Kdaj, kaj in kje se bo dogajalo na Koroškem si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

Dogodki