Search
Close this search box.

Zunanje najemanje čistilk se nadaljuje, zadnjo žalostno zgodbo piše Lek

Delavska svetovalnica opozarja na novo žalostno zgodbo o najetih čistilkah, tokrat v farmacevtski družbi Lek, kjer za čiščenje skrbi več deset čistilk. Čiščenje tam prevzema multinacionalka CBRE, ki pa ne bo nujno zaposlila vseh delavk. Težave ostajajo tudi v državni upravi, kjer so že odmevale hude kršitve pravic najetih čistilk.

V Leku čiščenje do novega leta izvaja eden izmed vodilnih svetovnih ponudnikov storitev, ISS, z letom 2020 pa bo to storitev prevzela multinacionalka CBRE, in sicer v okviru pred nekaj tedni v Sloveniji ustanovljenega podjetja GWS. Kadrovske zadeve za CBRE GWS vodi zaposlovalna agencija Adecco. A nekatere čistilke bi pri tem lahko pristale na cesti, so te dni opozorili v Delavski svetovalnici.

“Imamo čistilke, ki jim denimo poteče pogodba o zaposlitvi konec leta. Da, čez nekaj dni. Imamo čistilke, ki so na bolniški. Pa ne vedo, kaj jih čaka s 1. januarjem 2020. Ali jim bo nov ‘podizvajalec’ le ponudil pogodbe o zaposlitvi? Ali jim bo zdajšnji delodajalec ponudil novo pogodbo o zaposlitvi? Kje bodo delale? Ali bodo pristale na zavodu za zaposlovanje?” so ponazorili negotovost delavk.

V tej luči so upravo Leka z Robertom Ljoljo na čelu ta teden v odprtem pismu spomnili, da njihovo podjetje nosi naziv Najuglednejši delodajalec 2019, pa tudi na njihov nedavni zaposlitveni oglas pod geslom: “V Novartisu nudimo svojim sodelavcem delovno okolje, v katerem so lahko navdahnjeni, vedoželjni in opolnomočeni.”

Kot je za STA povedal vodja svetovalnice Goran Lukić, v Leku sicer ne najdejo sogovornika.

Po podatkih svetovalnice čistilke v Leku trdo delajo, saj ni normativov. 12 nadstropij upravne stavbe v Ljubljani morajo očistiti dopoldanska dežurna čistilka in tri popoldanske čistilke, kar pomeni, da ena delavka v delavniku počisti okoli 4000 kvadratnih metrov.

Ta zgodba pa je le ena od mnogih, ki so se v dejavnosti čiščenja pojavile v zadnjem letu in tudi pred tem.

V javnosti je najbolj odmevala zgodba o zunanjem najemanju čistilk za prostore državne uprave, ki so jim bile grobo kršene delavske pravice. Nekatere, ki so delale v prostorih ministrstva za javno upravo, namreč niso bile plačane, zato se je ta resor znašel pod plazom kritik. Ministrstvo je nato razdrlo pogodbo z izvajalcem ter za čiščenje najelo drugo agencijo.

Smo pa sklenili, da bomo do konca letošnjega leta oziroma do začetka naslednjega snažilke zaposlili na ministrstvu. Vmesno obdobje bomo porabili za izvedbo postopkov, ki so za zaposlovanje potrebni. Našemu ravnanju bodo sledila tudi nekatera druga ministrstva, na podlagi izkušenj se bomo odločili, kakšna bo rešitev na ravni vseh. Na mizi je bila med drugimi tudi ideja, da bi oblikovali skupno javno službo, ki bi skrbela za čistočo na vseh ministrstvih,” je v intervjuju za spletno stran Skozi oči prekariata jeseni dejal minister za javno upravo Rudi Medved.

Ministrstvo za izobraževanje, na čelu katerega je Jernej Pikalo, pa je že marca v vzgojne in izobraževalne zavode, srednje in osnovne šole poslalo dopis, v katerem je vodstva šol pozvalo, naj ne najemajo zunanjih izvajalcev za dela, ki jih redno potrebujejo, in naj neposredno zaposlijo tudi čistilke.

Zunanji izvajalci za čiščenje so namreč tudi v tem delu javnega sektorja zelo pogosti, kršitve delavskih pravic čistilk pa tudi. Časnik Večer je tako oktobra poročal, da je denimo Osnovna šola Šoštanj izkoristila novosti v zakonodaji o javnem naročanju in izločila zunanjega izvajalca čiščenja zaradi kršitev delavskih pravic. Vseeno pa vztraja pri zunanjem najemanju čistilk.

Nekatere zgodbe pa so se za čistilke že končale dobro. Fakulteta za družbene vede v Ljubljani je tako leta 2017 zaposlila sedem čistilk, ki so pred tem delale pri zunanjem izvajalcu. Tedaj je bilo slišati, da naj to ne bi prineslo le večje varnosti delavkam, temveč tudi kakovostnejšo in cenejšo storitev za fakulteto.

Med kršitvami pravic čistilk, ki prostore čistijo prek zunanjih izvajalcev, je bilo v preteklosti govora predvsem o tem, da so morale delo namesto v pogodbeno zavezujočem času opraviti v bistveno manj urah, denimo namesto v 40 urah v 28 urah na teden, kar pomeni, da so morale delo namesto v osmih opraviti v manj kot šestih urah. Po opravljenem delu pa so hitele na lokacije drugih strank čistilnega servisa in tam čistiti dalje.

Najbolj pogost razlog za zunanje najemanje je prožnost, ki jo nudi, saj se delodajalci tako lahko hitro prilagajajo.

A z zunanjimi izvajalci se “razbija delovno okolje na zaposlene prvega reda ter delavce drugega in tretjega reda”, je za STA opozoril Lukić. “Outsourcing razbija obseg pravic in organiziranje delavcev, kar je seveda v interesu nekoga tam zgoraj,” je dodal.

Pogosto pa prinaša tudi kršenje delavskih pravic, je opozoril. “Outsourcing se zapakira v besedno zvezo poslovni model, sledi več slojev podizvajalcev, nadzor postaja vse slabši, naročnik se od tega distancira, saj da ni njegova stvar, kaj se dogaja med izvajalcem in podizvajalcemn, vsi pa vemo, kaj sledi. To je v Sloveniji učinkovit model potenciala kršenja pravic,” je sklenil.

Dogodki