Znani so prejemniki Bernekerjeve nagrade in plaket

Znani so dobitniki Bernekerjevih odličij za leto 2021.
slovenj gradec

Komisija za podelitev Bernekerjevih priznanj podeli v posameznem letu eno Bernekerjevo nagrado in največ tri Bernekerjeve plakete. Nagrado so poimenovali po slavnem slovenjgraškem kiparju Francu Bernekerju, ki je deloval na področju ateljejskega kiparstva in male plastike, nagrobnega kiparstva in javnih spomenikov. Že za časa življenja je užival ugled, vendar je zaradi majhnega števila naročil na Slovenskem težko uveljavljal svoje zamisli.

Preberite še: Bernekerjeva nagrajenka Maja Kastratovik: “Srečna sem, da živim v Slovenj Gradcu in tukaj ustvarjam.” (FOTO)

Franc Berneker velja za ustvarjalca, ki je prelomil z akademsko kiparsko tradicijo in uveljavil modernistični izraz. Njegov študij je na Dunaju potekal v okvirih tradicije in dobrega obrtnega znanja, med bivanjem na Dunaju pa je osvajal tudi prvine secesije, simbolizma in socialno pogojenega realizma.

Njegovo najbolj znano in cenjeno delo je Trubarjev spomenik (1910; v parku nasproti Moderne galerije), ki velja za prvo slovensko modernistično javno plastiko. Zaradi poudarjene simbolike ima posebno mesto tudi vodnjak sv. Janeza Nepomuka (1911–13) v Kranju.

Komisija za podelitev Bernekerjevih priznanj je odločila, da Bernekerjevo nagrado v letu 2021 prejme Kulturno društvo Slovenj Gradec, prejemniki Bernekerjevih plaket v letu 2021 pa so: Društvo ustvarjalcev D.tajl, Dušan Stojanovič in Viviana Rogina.

Spremljajte nas in kmalu boste zvedeli kdo so prejemniki in zakaj so prejeli nagrade.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.