Search
Close this search box.

Zmeda v javnosti glede nošenja mask. Kaj je res in kaj ne?

Direktor NIJZ Milan Krek pravi, da “maske niso več obvezne, razen za okužene”, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sicer še vedno priporočajo uporabo mask, čeprav “nihče ne bo kaznovan zaradi nenošenja”. Vlada RS, odloka o obveznem nošenju mask ni spremenila, so pa včeraj na Instagramu zapisali, da maske za zdrave osebe res več niso obvezne.

Včeraj je direktor NIJZ Milan Krek na popoldanski novinarski konferenci dejal, da nošenje mask ni obvezno, je pa priporočljivoVlada RS pa je na Instagramu naznanila, da maske za zdrave osebe res več niso obvezne, za bolne pa. A odlok o nošenju mask ostaja nespremenjen.

Na vprašanje glede obveznosti nošenja mask v zaprtih javnih prostorih je Krek na včerajšnji novinarski konferenci vlade dejal, da ne gre za obvezo, temveč le priporočilo NIJZ. Ob tem je še dodal, da nihče ne bo tekel za nami in nas kaznoval, “kaznoval nas bo virus”.  Zaščitne maske pa bodo še naprej obvezne za tiste, ki so bolni in za tiste, ki skrbijo za obolele.

Na včerajšnji konferenci pa vladni govorec Jelko Kacin glede nošenja mask ni posredoval nobenih novih informacij, čeprav naj bi v strokovni svetovalni skupini pod vodstvom infektologinje Bojane Beović že razmišljali o rahljanju pravil tudi na tem področju.

Kot so zapisali na portalu 24ur so Krekove navedbe povzročile precej zmede in različnih interpretacij glede tega, kdaj je torej maske še potrebno nositi, kakšna so priporočila in kaj je zahtevano. Vlada je na Instagramu zapisala, da “za zdrave ljudi maske niso več obvezne, so pa priporočljive”.

Kaj pa maske v šoli?

V oddaji 24ur zvečer je Krek glede (ne)obveznega nošenja mask še dejal: “Šolarjem v razredu ni treba nositi mask. Če pa bi bilo na hodniku več razredov skupaj, je priporočljivo, da jih nosijo. Priporočljivo je tudi, da nosijo maske, kadar se vozijo z avtobusom ali vlakom.” 

Dodal je še: “Smo strokovna institucija in ne moremo odločati o tem, ali bodo ljudje nosili maske ali ne.” Kaj pa učitelji in maske? Po besedah Kreka je pri njih maska “dvojno pomembna”, in sicer, da ščitijo otroke, pa tudi sami sebe.

VIR: 24ur, maribor24

Dogodki