Zmagovalno pesem natečaja Mentorjev feferon bo uglasbila koroška glasbena skupina

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in revija Mentor sta razglasila zmagovalno pesem natečaja Mentorjev feferon 2020 za najboljšo protestno pesem ali družbeno satiro. Izbrali so pesem Revolucija avtorja Marka Levačića. Pesem bo uglasbila skupina Suha južina Band, piše v sporočilu za javnost.

Na letošnjem anonimnem natečaju za Mentorjev feferon je sodelovalo 62 avtorjev in avtoric, ki so komisiji v sestavi Ksenija Jus, Matej Krajnc in Jose v branje poslali 91 pesmi, dva stripa ter tri prozne zapise. Ker je letošnje leto na vseh področjih življenja dodobra zaznamovala epidemija covida-19, je bila ta pričakovano tudi rdeča nit večine feferonskih izpovedi, so sporočili iz JSKD.

Komisija je kot najbolj pekočo in angažirano soglasno prepoznala pesem pod šifro tik-tak-tik-tak, pod katero se je podpisal Marko Levačić, naslovil pa jo je Revolucija. Zmagovalno pesem bodo objavili v reviji Mentor, skupina Suha južina Band pa jo bo tudi uglasbila in jo predstavila na finalu Festivala mlade literature Urška, ki bo v Slovenj Gradcu v živo ali prek družbenih omrežij predvidoma potekala 11. decembra.

Komisija je sicer skupno izbrala šest finalistov, poleg Revolucije še pesmi Prvorazredna država Dominika Lenarčiča, Po Nietzcheju: Nadcelice Maje Klarendić, Štajerska Veronike Gradišek, Narava joče Bora Ratajca, Izgubil sem živce Mojmirja Ferenca in Mačji samomor Ize Novak.

Dodatne tri feferone pa bodo uglasbili člani komisije: pesem V oceanu so tkiva Polone Rodič bo predstavila Ksenija Jus, Poslanca Stojana Kneza bo predstavil Matej Krajnc, Jose pa bo izvedel pesem Je to naša prihodnost? Nine Cigale.

Organizator sicer že razpisuje jubilejni, deseti natečaj Mentorjev feferon 2021 in vabi vse, ki jim pero teče tudi v družbenokritičnem tonu, da se do 25. junija 2021 prijavijo prek e-prijave na spletni strani JSKD. V jubilejnem letu 2021 pa bodo ob 20-letnici Festivala mlade literature Urška in ob 10. natečaju protestne pesmi izdali tudi zgoščenko z desetimi zmagovalnimi feferoni, še piše v sporočilu za javnost.