Ženski forum Koroška organiziral okroglo mizo z naslovom “Na zdravje, Korošica” (FOTO)

V soboto, 23. oktobra 2021, se je Ženski forum Koroške prvič po kratkem premoru zopet srečal. Tokrat so srečanje izpeljali v obliki okrogle mize v duhu rožnatega oktobra in ženskega zdravja. Predavanje o pomembnosti ženskega zdravja je vodila ga. Kristina Pur, diplomirana medicinska sestra in babica, ki je zaposlena v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

V duhu rožnatega oktobra je Ženski forum Koroška organiziral okroglo mizo o ženskem zdravju z naslovom “Na zdravje, Korošica”.

Ženski forum Koroška je del krovnega Ženskega foruma, ki je bil ustanovljen leta 1990 kot prva organizirana ženska organizacija v demokratični Sloveniji. Nastal je iz nujnosti, da v pluralni družbi močan glas za svoje pravice, pa tudi ženski pogled na družbo, izzive in rešitve, oblikujemo in izražamo tudi ženske. Ne kot nekaj posebnega, ampak kot enakopraven del vsake demokratične skupnosti in družbe sploh. V duhu tega tudi na Koroškem delujeJo že od 2015.

“Ženske smo pač nekaj posebnega. Smo prava mavrica čustev, včasih mirno jezero, drugič divji tornado. Prav zaradi naše edinstvenosti in vseh ciljev, ki jih želimo doseči, moramo za to biti predvsem zdrave. O tveganjih, preventivnih ukrepih, prehrani, samo-pregledovanju in še več je na tokratnem srečanju spregovorila diplomirana medicinska sestra in babica Kristina Pur, ki se je srečanja udeležila v imenu Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške,” so po srečanju sporočili iz Ženskega foruma Koroška.

Okroglo mizo je otvorila predsednica Ženskega foruma SAŠA iz Velenja Zdravka Vasiljević Rudonić, ki je poudarila pomembnost tovrstnih srečanj in spodbudila k povezovanju forumov.

Dogodek se je zaključil s spodbudnimi besedami podžupanje Mestne občine Slovenj Gradec Martine Šisernik. Izpostavila je pomembnost medgeneracijskega sodelovanja in prednosti le-tega ter težo ženske na vodilnem položaju. Pravi, da se ženska kot vodja bolj poglobi v vsak projekt, mu posveti več časa, pozornosti in zavzetosti, kar vpliva na večje premike in izboljšave na področju šolstva, sociale in zdravstva v občini. Poudarila je tudi, da je občinski svet MOSG sestavljen iz 1/3 žensk ter izrazila navdušenje nam tem, da je prva ženska, ki je zasedla mesto podžupanje v Slovenj Gradcu.

Prijetno presenečenje pa je bil tudi obisk Petre Skrivarnik, ki je danes izvršna urednica na Radiu Center, njeni začetki pa segajo prav na Koroško in Koroški Radio.

Druženje se je zaključilo z idejami in pobudami za nadaljnje delovanje Koroških žensk, njihovega zdravja, uspeha in vedno večje enakopravnosti na trgu dela.

Besedilo: Petra Viki Čeru, predstavnica Ženskega foruma Koroške