Zdravstveni inšpektorat zaradi druženja na gradu Strmol kaznoval direktorja Sove

Zdravstveni inšpektorat je končal nadzor nad druženjem uslužbencev Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) na gradu Strmol decembra lani. Direktorju Sove Janezu Stušku so kot odgovorni osebi zaradi kršitve epidemioloških ukrepov izrekli globo v višini 400 evrov, drugih udeležencev pa niso kaznovali, poroča Dnevnik.

Decembra lani, v času strogih epidemioloških omejitev ter prepovedi gibanja in zbiranja, je namreč na gradu Strmol potekalo druženje v organizaciji Sove, ki so se ga udeležili uslužbenci agencije in zunanji partnerji. Ob tem so za udeležence pripravili tudi pogostitev z več kuharji in natakarji.

Ko je informacija prišla v javnost, so na Sovi zagotavljali, da niso organizirali prednovoletne zabave, pač pa delovni posvet, na katerem so vabljeni izmenjevali mnenja in pobude, srečanje pa so označili s stopnjo tajnosti. Vztrajali so, da je šlo za dogodek delovne, in ne družabne narave ter da se odlok o omejitvah gibanja in zbiranja ne nanaša na državniške naloge. Potrdili pa so pogostitev udeležencev in ob tem zagotovili, da so poskrbeli za potrebne varnostne ukrepe.

A je bil po poročanju Dnevnika zdravstveni inšpektorat očitno drugačnega mnenja. Kot so na inšpektoratu potrdili za časnik, so odgovorni osebi, direktorju Sove, izdali prekrškovno odločbo z izrekom globe, ki je bila tudi plačana. Stuška je doletela najnižja možna globa, ker je po ugotovitvah zdravstvenega inšpektorata ravnal v nasprotju z vladnim odlokom o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom.

Drugih udeležencev srečanja na gradu Strmol niso oglobili, še piše Dnevnik.

Po njihovih neuradnih informacijah je sicer šlo za tradicionalni prednovoletni sprejem zunanjih partnerjev Sove, kar pojasni tudi avtomobile z diplomatskimi registrskimi tablicami, ki so se pripeljali pred protokolarni objekt.

Pogostitev so za Dnevnik potrdili tudi v javnem gospodarskem zavodu Brdo. Kot je za časnik povedal tamkajšnji v. d. direktorja Marjan Hribar, je naročnik zagotavljal, da ima vsa dovoljenja za izvedbo protokolarnega dogodka s stopnjo tajnosti, vključno s ponujanjem gostinskih storitev. A so po preučitvi dokumentacije po njegovih besedah ugotovili, da jim Sova dovoljenja za izvedbo ni posredovala.

Dogodki