Search
Close this search box.

Zdravstveni domovi pri cepljenju in testiranju ne bodo preverjali pogoja PCT

Zdravstveni domovi (ZD) so se po pojasnilih direktorja ZD Trbovlje Denisa Tomšeta na sestanku Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije dogovorili, da bodo pogoj PCT dosledno preverjali, razen pri testiranju in cepljenju proti covidu-19. V ZD Trbovlje večjih težav danes niso beležili, v ZD Kamnik je nekaj posameznikov želelo vstopiti brez pogoja.

Pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v ZD Trbovlje po Tomšetovih besedah preverjajo v sklopu triaže ob vstopu v zdravstveni dom. Prihaja do dodatnih obremenitev kadra, ker si je za posameznega uporabnika storitev treba vzeti več časa, zato se na vhodu včasih nabere daljša vrsta, je pojasnil Tomše.

Večjih zapletov danes niso beležili niti v ZD Kamnik, kjer pa je nekaj posameznikov želelo vstopiti brez pogoja PCT, je za STA pojasnil direktor Sašo Rebolj. “Danes smo si uredili tudi aplikacijo za preverjanje covidnih potrdil, tako da delo kljub preverjanju pogoja PCT poteka tekoče,” je dodal.

V ZD Kamnik po njegovih besedah pogoj na vhodu preverjajo medicinske sestre in administrativno osebje. “Če bolnik oceni, da gre za nujno stanje, kontaktirajo zdravnika, kamor je bolnik namenjen,” je pojasnil Rebolj. Vsak tak primer sicer presojajo individualno.

Tudi Tomše je zagotovil, da bodo vsi bolniki, katerih zdravstveno stanje je nujno, deležni obravnave v takšnem obsegu kot doslej. Opozoril je na obremenitve zdravstvenega osebja, ki v času epidemije covida-19 poleg rednih nalog izvaja tudi cepljenje, testiranje in triažo na vhodih. “Obremenitve se zaenkrat še povečujejo,” je pojasnil Tomše.

V zdravstvenih domovih Kranj, Škofja Loka in Tržič preverjanje pogoja PCT poteka gladko. V ZD Škofja Loka varnostnik pred vhodom preveri izpolnjevanje pogoja PCT, pred vstopom pa mora bolnik izpolniti tudi vprašalnik o zdravstvenem stanju. Nato sledi triaža, kjer osebje vsem, ki vstopajo, izmeri telesno temperaturo. “V primeru, da navajajo nujno stanje ali nujni pregled in nimajo PCT-pogoja, preverimo ali je njihov osebni zdravnik ob naročanju na termin res opredelil storitev kot nujno,” so za STA sporočili iz Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Preverjanje PCT pogojev je prvi dan poostrenih pravil vstopanja brez težav potekalo tudi v ZD Tržič in ZD Kranj. Protokol je podoben kot v Škofji Loki, le da v Tržiču nimajo varnostnika, ampak le triažo, v Kranju pa na na glavnem vhodu pomaga hišni redar, so še sporočili.

Dogodki