Zdravstvena stroka za odpravo pogoja PCT v določenih dejavnostih, ukinitev karantene in konec testiranja za zaposlene

Zdravstvena stroka je na današnjem posvetu o aktualnih epidemioloških razmerah začrtala smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenje novega koronavirusa. Predlagala je odpravo pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah, je sporočila vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. O tem mora sicer še odločati vlada.

Kot je na novinarski konferenci po koncu posveta sporočil minister za zdravje Janez Poklukar, so danes govorili o postopnem sproščanju pogoja PCT in postopnem ukinjanju testiranja ter spremenjenih protokolih na smučiščih, javnem prevozu in v gostinskih lokalih.

V dveh letih spopadanja z virusom smo se marsikaj naučili. Omikron je nekoliko premešal karte, spremenil nekatera spoznanja in nas spodbudil k novemu načinu razmišljanja, kar se tiče same epidemije,” je uvodoma dejala Logarjeva. Glede na nov karakter samega virusa, za katerega lahko danes z gotovostjo trdimo, da povzroča blažjo obliko bolezni, kot so jo povzročale predhodne različice, se lahko drugače odločamo glede sproščanja ukrepov, kot bi se, če bi še vedno prevladovala delta, je dodala.

V tem trenutku zasedenost bolniških postelj stagnira, smo na platoju. Čas je, da se začnemo pripravljati na to, da se vrnemo v novo normalnost, da začnemo s sproščanjem ukrepov. Previdno in postopno,” je navedla.

Po njenih besedah bo strokovna skupina za covid-19 vladi predlagala odpravo pogoja PCT za dejavnosti, v katerih je zaradi kratkotrajnih stikov tveganje za prenos okužbe razmeroma majhno – v dejavnosti trgovine, upravnih enot, bank, pošt, bencinskih servisov.

Predlagajo pa ohranitev pogoja maksimalnega števila ljudi, ki so lahko istočasno v določenem prostoru, še vedno je tudi pomembno, da se ohranjajo splošni higienski ukrepi, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, vzdrževanje razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja, prezračevanje ter delo od doma, je dodala.

Pomembno je, da ohranimo higienske navade in načine vedenja, ki nas bodo v prihodnje varovali pred okužbo. Pomembno je tudi, da ne hodimo bolni v službo ali v šolo,” je pozvala tudi infektologinja Bojana Beović. Imamo veliko število okužb v populaciji, a je delež tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje zaradi Covida-19, bistveno manjši kot pri prejšnjih različicah, je še dodala Beovićeva. Napovedala je, da v prihodnosti ni pričakovati novih različic koronavirusa, ki bi bile bolj kužne od različice omikron, ni pa še jasno, kaj se bo zgodilo s koronavirusovo sposobnostjo povzročanja bolezni.

“Predlagali smo tudi spremembe pri delovanju nekaterih drugih dejavnosti, kamor sodijo kongresna dejavnost, sejemska dejavnost, gostinska dejavnost. Predlogi se bodo še usklajevali in na koncu jih bo morala potrditi še vlada,” je pojasnila Logarjeva.

“Vsa ta priporočila bom prenesel do vlade in verjamem, da lahko v naslednjih dneh s spreminjam odlokov relativno hitro številna udejanjimo,” je napovedal minister in ob tem poudaril, da v središču ostajata zaščita najranljivejših in zdravstvenega sistema, predvsem v luči zasedenosti bolniški postelj s covidnimi bolniki.

Skladno z zmanjševanjem števila okuženih v bolnišnicah sicer predvidevajo, da bi se k normalnemu izvajanju programov, ki so danes od 60- do 80-odstotno realizirani, po trenutnih projekcijah lahko vrnili po 10. marcu. Takrat naj bi bilo hospitaliziranih okoli 300 covidnih bolnikov, 80 od teh na oddelkih intenzivne terapije, je še povedal Poklukar.

Zdravstvena stroka predlaga tudi ukinitev karanten ob visoko tveganih stikih in zaustavitev iskanja tveganih stikov okuženega. To naj bi začelo veljati 18. februarja, če bo predlog sprejela vlada, je napovedal epidemiolog Mario Fafangel. “Obveščanje o visoko tveganem stiku ostane odgovornost okužene osebe. Aplicija #ostanizdrav ostaja delujoča. Karantene se ukinejo. Če je kdo bil v stiku in zboli, naj ostane doma. Če je kdo bil v stiku in ni zbolel, naj ravna z vsemi higienskimi ukrepi, kar jih poznamo,” je dejal.

V kolikor oseba ve, da je tveganem stiku v skupnem gospodinjstvu pa predlagamo čimbolj pogosto samotestiranje v času stika in še 7 dni po zadnjem tveganem stiku, je še pojasnil Fafangel in ponovil: “Če bo vlada naš predlog o ukinitvi karantene sprejela, bi to lahko pomenilo, da Covid-19 od 18. 2. ne bo več karantenska bolezen.”

Sem optimističen, tako kot sem bil optimističen decembra 2020, ko je v Slovenijo prišlo cepivo. Imunost, ki jo dosegamo ni perfektna, je pa dobra, je še dodal Fafangel.

Zdravstvena stroka predlaga tudi ukinitev testiranja zaposlenih, in sicer z 28. februarjem. Ob postopnem ukinjanju pogoja PCT se bo postopno ukinjalo tudi brezplačno hitro testiranje. Logarjeva je ob tem še poudarila, da bo ob upadanju števila dnevno potrjenih okužb v prihodnosti za potrditev okužbe pri osebah s simptomi koronavirusa zopet treba opraviti PCR-testiranje.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije