Zdravilišča: “Pričakujemo, da bo vlada nemudoma odreagirala in pogoje spremenila, da bodo postali človeški”

Omejitve, ki jih z odloki sprejema vlada, so po mnenju Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč tako rigorozne, nesmiselne in neživljenjske, da jih v praksi ni mogoče izvajati. "Pričakujemo, da bo vlada nemudoma odreagirala in pogoje spremenila, da bodo postali človeški," so zapisali v sporočilu za javnost.
bazen terme

Turistična panoga je v Sloveniji zagotovo ena najbolj prizadetih zaradi covida-19, so poudarili v skupnosti. “V časih, ko so se praktično vsa druga podjetja in gospodarstvo odpirala, so terme in zdravilišča še vedno ostali zaprti. Pri tem moramo poudariti, da je bilo v lanskem letu omogočeno zgolj pet mesecev delovanja, pa še to pod strogimi ukrepi, ki pa so bili v primerjavi s trenutno veljavnimi mačji kašelj,” so kritični.

Med drugim jih moti zapovedana strežba izključno pri mizah in obvezna najmanj trimetrska razdalja med njimi. Tudi v primeru zasedenosti kapacitet do 50 odstotkov velikost jedilnic po kvadraturi omogoča strežbo hrane le majhnemu številu oseb, kar bi po eni strani povzročilo trajanje strežbe obroka od dve do tri ure, po drugi strani pa niti ni zadosti strežnega osebja, ki bi goste sploh lahko na ta način postreglo,” so poudarili.

S takšno omejitvijo se po navedbah skupnosti zdravilišč zmanjša tudi kakovost izbora hrane, ki si jo sicer gostje sami lahko izberejo iz bifeja. “Ukrep je še toliko bolj nerazumljiv, ker imajo možnost vstopa v hotele samo gostje, ki so bodisi preboleli covid-19, bodisi so cepljeni ali testirani,” so dodali.

Pričakujejo spremembo odloka in predlagajo način strežbe, kot je bil po prvem sproščanju v juniju lani – da se gostje v restavracijskih prostorih gibljejo z masko, hrano iz bifeja si jemljejo z rokavicami, osebje pa je ves čas v maskah.

Prav tako pričakujejo sprostitev glede uporabe bazenskih kompleksov in savn po enakih merilih in kriterijih, kot so veljali lani spomladi, in sicer razdaljo med ležalniki 1,5 metra, štiri kvadratne metre vodne površine na posameznega kopalca, v savnah pa razdalja med uporabniki 1,5 metra.

“Nacionalni inštitut za javno zdravje sam navaja, da ni dokazov, da bi se virus širil v vodi, ki je pripravljena za kopanje z ustreznim dezinfekcijskim sredstvom, kot je klor,” so izpostavili v skupnosti.

Menijo, da bo šele z zagotovitvijo takšnih, sicer še vedno omejitvenih, a vzdržnih in preizkušenih ukrepov, delovanje term in zdravilišč doseglo ključni namen, to je gostom prijazno bivanje in izvajanje vseh vsebin, zaradi katerih se gostje za zdravilišča tudi odločajo. Obenem pa bo omogočeno tudi vzdržno poslovanje zdravilišč, ki bodo lahko pričela zmanjševati lanske izgube.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.