Search
Close this search box.

Zbir pomembnih informacij Občine Mežica. Ne zahajate na nevarna področja

Občina Mežica obvešča vse občanke in občane o informacijah, ki so pomembne v tej naravni katastrofi velike razsežnosti.

Zavedamo se, da situacija ni lahka, in da doživljamo različne stiske, ki pa jih boste s skupnimi močmi premagali. Sporočajo vam, da se pri svojih najboljših močeh trudijo vse ekipe zaščite in reševanja v občini. Vključujejo se prostovoljci, njihov zbor je pred Gasilskim domom. Prostovoljci, bodite primerno obuti in oblečeni.

Na področjih označenih s trakovi je prehod strogo prepovedan!

Za vse dodatne informacije v Mežici je aktualna telefonska številka 070 119 112, na kateri bodo vašo težavo poskušali rešiti. Ne obremenjujte ostalih telefonskih številk in oseb, ki so nujno potrebne za organizacijo zaščite in reševanja.

Trenutno poteka na celotnem območju občine še vedno pregled infrastrukture in akcija reševanja premoženja, zaradi tega se aktualni podatki ves čas spreminjajo. Še vedno so motene komunikacijske linije, oskrba s plinsko in električno energijo.

Pomembno je, da so vsi občani na varnem. Ekipa Civilne zaščite in prostovoljci se trudijo, da pridejo v stik z vsemi in jih oskrbijo z najnujnejšimi stvarmi.

Voda ni pitna, čakajo na rezultate vzorčenja. Zato vodo vsaj 3 minutne prekuhavajte. Pitno vodo toči vojska pri Gasilskem domu in pri bivšem hotelu. S seboj prinesite plastenke.

Na tej povezavi so zbrane vse za zdravje pomembne informacije NIJZ ob poplavah. Vljudno vas prosimo, da jih preberete: https://www.ravne.si/DownloadFile?id=614794

Medicinska pomoč je zagotovljena v Zdravstvenem domu do 14 ure, v popoldanskem času pokličite na tel. številko 02 875 0716

Odpiralni časi: Lekarna od 7.30 do 14.00, Mercator od 11.00 do 17.00, Tuš od 9.00 do 14.00, Pekarna Rednak od 7.00 do 12.00, Pek Matjaž od 9.00 do 12.00, Mesnica Lečnik 9.00 do 15.30.

Banka in pošta bosta odprti takoj, ko bo zagotovljena celotna potrebna infrastruktura.

Vrtec je normalno odprt od 5.30 do 16.00 za vse, ki so prijavljeni. Prav tako je varstvo zagotovljeno za vse otroke, katerih starši so potrebni v enoti zaščite in reševanja.

V poplavah nastali odpad zaenkrat pustite pred stavbami. Pri čiščenju in sanaciji prosijo za čim večje ločevanje odpadkov: les, kovina, plastika, steklo, ostalo električne/akumulatorske naprave

Bodimo strpni. Poskrbimo za ranljive skupine. Še posebej pazite na svoje otroke, da ne bodo zahajali na nevarna področja. Tudi navidezno cele površine so lahko spodjedene in krhke.

Zaradi posledic neurja še vedno niso prevozne vse ceste.

Cesti Mežica – Črna in Mežica – Prevalje sta neprevozni. Cesta Mežica – Pliberk je prevozna preko Rehta. Cesta Lom – Holmec se uporablja samo za nujne prevoze in na lastno odgovornost. Enako velja za Cesto Mežica – Štenge – Pikovo – Mušenik.

Priporočajo dodatno previdnost. Zaradi razmočenosti terena ne obremenjujte cest po nepotrebnem!

Gibanje na prizadetih področjih je in razmočenem terenu je nevarno in vas lahko življenjsko ogroža, zaradi tega upoštevajte označbe in pristojne na terenu.

Obvestilo geološkega zavoda Slovenija o povečani verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov

GeoZS prebivalce obvešča, da naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. Podrobnejša priporočila, kako ravnati v takšni situaciji, so dostopna na povezavi Geološki zavod Slovenije (geo-zs.si). V primeru opaženih sprememb najprej obvestite pristojne občinske službe. V primeru pojava dodatnih sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pa nemudoma pokličite na številko 112.

Vir: Občina Mežica

Dogodki

Občina Mežica obvešča vse občanke in občane o informacijah, ki so pomembne v tej naravni katastrofi velike razsežnosti.