Zasebna druženja se še vedno nadaljujejo. Policija tudi ta konec tedna z več nadzori spoštovanja odlokov

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak sta danes znova pozvala k upoštevanju ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Zaznavajo tudi primere zasebnih druženj in zabav, zato pozivata, da omejimo stike. "Cena za druženje je enostavno previsoka," je dejala Potza

Na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 sta med drugim sodelovala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Zdravstveni inšpektorat je v času od 30. novembra do vključno 6. decembra opravil 1.341 nadzorov v zvezi z obvladovanjem Covida-19. Izrečenih je bilo 22 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, 164 opozoril in 9 upravnih ukrepov. Inšpektorat je prejel 82 prijav, kar ustreza povprečju zadnjih nekaj tednov, je pojasnila Deana Potza.

Kot je pojasnila Potza, je bilo v dejavnosti gostinstva opravljenih 217 nadzorov in izrečena 1 prekrškovna sankcija ter izdanih skupno 12 opozoril. Na področju storitvenih dejavnosti, kozmetičnih in frizerskih salonov, cvetličarn, knjižnic in drugih storitvenih dejavnosti, je bilo opravljenih 308 nadzorov in izrečenih 5 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, izdanih skupno 14 opozoril, 1 odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti in 1 upravna odločba.

Na zunanjih javnih površinah je bilo opravljenih 548 nadzorov in izrečenih 16 prekrškovnih sankcij ter 140 opozoril po Zakonu o prekrških. V večstanovanjskih stavbah je bilo opravljenih 268 nadzorov, izrečenih pa 5 opozoril.

Iz poročila je razvidno, da je bilo številčno največ nadzorov opravljenih na javnih mestih, kjer je bilo ugotovljenih tudi največ neskladnosti. Te se še vedno nanašajo predvsem na nepravilno uporabo zaščitnih mask, še vedno pa je bilo tudi nekaj primerov ljudi, ki maske sploh niso imeli.

Inšpektorji so pri izvajanju nadzora zaznali še nekatere druge primere, na katere je Potza posebej opozorila:

  • zbiranje delavcev pred vhodi večjih podjetij, medtem ko čakajo na vstop, ni pa bila zagotovljena ustrezna medsebojna razdalja,
  • zbiranje otrok na igriščih, na kar se je nanašalo večje število prijav,
  • zabave v študentskih domovih,
  • oglaševanje frizerskih storitev na letakih, razdeljenih v več stanovanjskih objektih,
  • več prijav se je nanašalo tudi na delovanje fitnes centrov, 
  • med prijavami izstopa primer mlajše družine, ki redno vabi k sebi domov druge obiskovalce, s čimer vabi na druženja v zasebnem prostoru,
  • pojavljajo se objave na družbenih omrežjih in spletnih naslovih, s katerimi se posamezniki hvalijo z organizacijo druženj in zabav ter objavljajo fotografije udeležencev, ki ne spoštujejo ukrepov in priporočil,
  • pojavljajo se vabila na druženja v zasebnih prostorih in na prednovoletne zabave podjetij, uradno z namenom »izobraževanja«. 

Potza je predstavila tudi poročilo Združenja mestnih občin Slovenije o nadzorih občinskih redarstev, ki se nanašajo na čas od sprejetja PKP5, torej ne le na zadnji teden. Iz poročila izhaja, da so redarji obravnavali 1511 primerov in izrekli 416 opozoril. V 21 primerih je bil izdan plačilni nalog. Med najpogosteje ugotovljenimi kršitvami v poročilu navajajo kršitev prepovedi zbiranja, tudi na notranjih dvoriščih stanovanjskih blokov, neuporabo zaščitne maske na javnih površinah ter nedovoljeno prehajanje med občinami.

Med inšpektorati izstopa še tržni, kjer so opravili nadzor pri 199 subjektih, od tega je bila pri 53 ugotovljena vsaj ena kršitev. Skupno je bilo izrečenih 43 opozoril, v 8 primerih pa je bilo opravljanje dejavnosti prepovedano z upravno odločbo. Zaradi opravljanja trgovinske dejavnosti kljub začasni prepovedi je bila izdana tudi ena odločba o prekršku z izrekom globe v višini 4.400 EUR. Izdani so bili še 3 opomini, od tega 2 zaradi opravljanja dejavnosti kljub prepovedi in 1 zaradi nezagotavljanja ustrezne razdalje (30 mna posamezno stranko).

V zadnjih sedmih dneh, od petka, 4. decembra, do danes, so policisti ob opravljanju rednih nalog iz svoje pristojnosti opravili nadzore na 16.341 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov, dnevno v povprečju več kot 2.300 nadzorov. Prejeli so 169 prijav občanov o domnevnih kršitvah odlokov in opravili nadzore, je podatke predstavil Pečjak.

Izrekli so 897 opozoril in izdali 543 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. V večini primerov gre za kršitve odloka o prehajanju meje ali odloka o omejitvi gibanja – omejitve združevanja, gibanja v nočnem času, prehajanja občin, nošnje maske. V 11 primerih so izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru (zaradi neupoštevanja zakonitega ukrepanja policista).

Pečjak je predstavil nekatere primere kršitev. Minuli konec tedna so v Ljubljani prejeli več klicev občanov, da se v parkih pri igrah na snegu družijo večje skupine ljudi. Otroci so se sankali, odrasli pa so se družili med seboj in pri tem niso uporabljali zaščitnih mask. Policisti so v Metliki ugotovili delovanje dveh gostinskih lokalov. Ugotovili so tudi več kršitev javnega reda in miru, predvsem zaradi izvajanja zabav, kjer so policisti ugotovili tudi kršitev prepovedi zbiranja. Kršitev odlokov zaznavajo tudi pri obravnavi prometnih nesreč. Policisti so bili pozorni tudi na druženja v zidanicah in ugotovili nekaj kršitev. V Trebnjem so v zidanici naleteli na 12 oseb. Zato ponovno prosijo, naj se upoštevajo ukrepi in ne izvaja druženj na zasebnih zabavah in tudi opravilih, kot so v tem času koline, ker ravno s takšnimi druženji lahko prihaja do nadaljnjih okužb, je dejal Pečjak.

Kot je povedal, vedno bolj zaznavajo tudi izstopanje problematike mladoletnikov, ki se na krajih združujejo v večje skupine, ne uporabljajo zaščitnih mask, kršijo javni red in mir, uporabljajo pirotehniko, pojavlja se vandalizem.

Policija bo tudi ta konec tedna na območju celotne države ob svojem rednem delu izvajala več nadzorov nad spoštovanjem odlokov, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja novega koronavirusa. Kršitve bodo ugotavljali tudi ob izvajanju poostrenega nadzora prometa, ki ga preko vikenda načrtujejo na večjih in glavnih cestah.

Pečjak je na novinarski konferenci navedel tudi nekaj lokacij nadzorov, na območju Kopra potekajo danes med 15. in 23. uro, na območju Murske Sobote med 15. in 22. uro ter v soboto med 17. in 24. uro, na območju Nove Gorice danes ponoči in v soboto dopoldne, v soboto preko dneva pa tudi na širšem območju mesta Maribor.

Kršitve bodo ugotavljali tudi ob izvajanju poostrenega nadzora prometa, ki ga preko vikenda načrtujejo na večjih in glavnih cestah v okviru preventivne akcije, v kateri poostreno preverjajo, ali kdo vozi pod vplivom alkohola.

Še posebej pa je Pečjak izpostavil, da bo konec tedna na Gorenjskem nadzor predvsem glede prehajanja na širše območje Planice, kjer poteka svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Dostopi do letalnice so zaprti tudi za prebivalce občine Kranjska gora.

V Novem mestu pa bodo v začetku prihodnjega tedna skupaj z zdravstvenim inšpektoratom izvedli poostren nadzor glede kršitev zbiranja v središču mesta in kontrole obratovanja gostinskih lokalov, je še napovedal.

Vir: www.gov.si, STA

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije