Search
Close this search box.

Zaradi velikega zanimanja v sredo organiziranih več mest za hitro testiranje

Na ministrstvu za zdravje so do 17. ure prejeli podatke o opravljenih 1382 hitrih testih na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 142. S terena, predvsem v Ljubljani, poročajo, da je bilo precej gneče. Zato bodo v sredo organizirali več mest za testiranje, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Seznam lokacij bo objavljen tudi na spletni strani ministrstva za zdravje.

FOTO: [SPORED MNOŽIČNEGA TESTIRANJA ZA 23. 12. 2020] Vlada RS

Po prvih podatkih sredi dneva so v Ljubljani med 300 testiranimi potrdili okoli 30 okužb.

Vsi udeleženci dobijo sms-sporočilo, v njem pa je ob rezultatu tudi postopek ob pozitivnem testu. Od ponedeljka Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) enakovredno obravnava tako PCR kot antigenske teste. Zato tisti, ki so pozitivni na antigenskem testu, ne potrebujejo potrditve s PCR testom. “Pozitiven test načeloma pomeni kužnost oz. možnost za prenos okužbe,” je dodala in povedala, da pri obeh testih obstaja možnost, da sta lažno pozitivna.

V minulih dneh so sicer na ministrstvu napovedali, da bi ob morebitnem večjem povpraševanju lahko uvedli tudi sistem naročanja na testiranje. Magajnejeva danes na vprašanja o tem ni želela odgovarjati. Ob tem je povedala, da si na ministrstvu želijo, da je množično testiranje usmerjeno predvsem na organizacije in šole. “Zdaj ni bilo naročanja, poskušali bomo zagotoviti toliko enot, da ne bo naročanja, tudi v drugih mestih,” je dodala. Po njenih navedbah bi lahko bilo v sredo na razpolago 50 ekip, ki izvajajo testiranje.

“Velik interes za testiranje pomeni, da se vsi skupaj zavedamo, da obstaja možnost, da smo se okužili,” je navedla Magajnejeva. Poudarila je, da negativen test pomeni stanje ob odvzemu brisa. “To ne pomeni, da smo lahko brezskrbni naslednjih 10 ali 14 dni,” je izpostavila. Spomnila je tudi, da naj se bolni testirajo na PCR testu, na katerega jih naroči osebni zdravnik.

Nad odzivom so pozitivno presenečeni. Glede na informacije, da imajo ljudje v veliko organizacijah, kjer izvajajo testiranje, pomisleke, se nekateri ne želijo testirati, v tem smislu smo pozitivno presenečeni. To razumemo kot dobro zavedanje prebivalcev, da je to smiselno in potrebno,” je dodala.

Prebivalci sicer ob tokratnem množičnem testiranju izpolnijo tudi anketo. Ker analiza teh anket še ni opravljena, na ministrstvu težko komentirajo število potrjenih okužb. Zaenkrat tudi nimajo podatkov o tem, koliko oseb se je prišlo testirat iz drugih krajev.

Glede množičnega testiranja je izpostavila, da imajo takšne akcije omejen pomen, saj kažejo le današnje stanje. “V okoljih, kot so podjetja in zdravstveni zavodi, se testiranje ponavlja. To ima nek pomen,” je povedala. Poudarila je, da je tokratna akcija promocijske narave. Če se bo to testiranje izkazalo kot dodaten element, ki onemogoča širjenje okužbe, bodo z njim nadaljevali tudi po novem letu, je povedala.

Glede dobave testov pa je Magajnejeva povedala, da teste na lokacijo testiranja dostavi dobavitelj. Na vprašanje, kolikšna vsota denarja je bila že namenjenega testiranju, pa je odgovorila, da “ni bila plačana še nobena”. Po njenih besedah ni bil plačan niti avans.

Glede mobilnih ekip je še pojasnila, da so izvajalci ministrstvu sporočili, koliko ekip lahko ponudijo. Poudarila je, da je več izvajalcev ponudilo več ekip. Na vprašanje, koliko ekip, ki izvajajo testiranja, so najeli od Marka Bitenca, je odgovorila, da ne ve točno.

Na ministrstvu za zdravje so do 17. ure prejeli podatke o opravljenih 1382 hitrih testih na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 142. S terena, predvsem v Ljubljani, poročajo, da je bilo precej gneče. Zato bodo v sredo organizirali več mest za testiranje, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.