Search
Close this search box.

Zaradi posledic kajenja v Sloveniji vsako leto umre 3.600 ljudi

Kajenje tobaka spada med glavne dejavnike za razvoj različnih bolezni in vzrok številnih prezgodnjih smrti. V svetu je prepoznano kot velik javnozdravstveni problem, ki se ga države lotevajo na različne manj in bolj rigorozne načine, vedno bolj pa ga naslavlja tudi tobačna industrija. V Sloveniji vsako leto zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem tobaka, umre 3.600 ljudi.

V Sloveniji je tobak med dejavniki tveganja najpomembnejši preprečljivi vzrok smrti. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pri nas vsako leto zaradi bolezni povzročenih s kajenjem tobaka umre več ljudi kot zaradi vseh nezgod, samomorov, alkohola, prepovedanih drog in aidsa skupaj. Največ strupenih in zdravju škodljivih snovi nastane pri izgorevanju tobaka, saj tobačni dim vsebuje več kot 7.000 strupenih, rakotvornih, dražilnih in drugih sestavin v obliki plinov ali delcev.

Na NIJZ poudarjajo, da je opustitev kajenja koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje prednosti pa prinese opustitev pred 40. letom. Kadilci imajo pri tem na voljo različne možnosti in pripomočke, med katere spadajo nikotinska nadomestna terapija v obliki žvečilnih gumijev, obližev in inhalatorjev, pa tudi zdravila, ki jih lahko zdravnik predpiše na recept. Kljub temu, da gre za odobrene pripomočke, pa mnogi kadilci pravijo, da jim pri opuščanju kajenja niso v pomoč, saj ne ohranjajo obreda kajenja, ki je skoraj tako pomemben kot sam nikotin.

Vedno več nikotinskih odvisnikov zato posega po elektronski cigareti, mnogim med njimi pa je po dolgoletnem kajenju klasičnih cigaret kajenje uspelo opustiti oziroma zmanjšati prav z njihovo pomočjo. Posebna raziskava Eurobarometer iz leta 2014 je pokazala, da je 10 % kadilcev v EU že poskusilo prenehati s pomočjo e-cigaret; 67 % teh je povedalo, da so začeli e-cigarete uporabljati zato, da bi zmanjšali porabo tobaka ali prenehali kaditi, e-cigarete pa so pomagale opustiti kajenje 14 % vprašanih. Tisti, ki so prešli na kajenje e-cigaret, poročajo o zdravstvenem izboljšanju, na primer o lažjem dihanju, izboljšanju vonja in okusa, povrnitvi apetita in manj nadležnega kašlja.

Elektronska cigareta lahko pomaga pri opuščanju kajenja

E-cigareta je elektronska naprava, ki s pomočjo baterije segreva posebno tekočino oziroma polnilo in jo spremeni v paro, ki jo uporabnik vdihuje. V ponudbi so tako tekočine z nikotinom kot tiste brez. E-cigarete so zasnovane in izdelane na različne načine, tako da gre za skupino zelo raznolikih izdelkov, njihova skupna značilnost pa je ta, da ne vsebujejo tobaka.

Veliki zagovorniki e-cigaret kot bistveno manj škodljive alternative klasičnim cigaretam so v Veliki Britaniji. Na Otoku jih trenutno uporablja okoli 2,9 milijona ljudi, od tega kar 470.000 kot pomoč za prenehanje kajenja. Britanski parlamentarni odbor za znanost in tehnologijo v svojem poročilu o elektronskih cigaretah iz avgusta 2018 navaja, da so te zaradi odsotnosti tobaka ter katrana in ogljikovega monoksida, ki predstavljajo najnevarnejše komponente cigaret, za 95 % manj škodljive od klasičnih cigaret. V poročilu zaključujejo, da e-cigarete predstavljajo priložnost za pospešitev že zdaj prisotnega trenda zmanjševanja kajenja in lahko naslovijo enega največjih povzročiteljev prezgodnjih smrti v Združenem kraljestvu. Pozive, da bi se e-cigarete začele uporabljati kot sredstvo za opuščanje kajenja, je podprla tudi Angleška agencija za javno zdravje. Da lahko elektronske cigarete pripomorejo k zmanjšanju ali opuščanju uporabe tobaka, se strinja tudi francoski Visoki svet za javno zdravje (HCSP).

Kljub številnim študijam, ki potrjujejo manjšo škodljivost elektronskih cigaret v primerjavi s klasičnimi, pa za zdaj marsikje v medicini in tržni regulativi do njih vlada hud odpor. Svoje stališče utemeljujejo s tem, da so e-cigarete na trgu prekratek čas, zaradi česar posledice njihove dolgoročne uporabe še niso raziskane. Zdravstveni delavci, zakonodajalci in protikadilski aktivisti prav tako opozarjajo, da bi zaradi neustreznega promoviranja e-cigaret lahko prišlo do normalizacije in razširitve kajenja predvsem med mladimi in mladimi odraslimi, česar pa raziskave iz tujine ne potrjujejo. Britanska dobrodelna organizacija s področja javnega zdravstva Action on Smoking and Health (ASH), ki deluje v smeri preprečevanja škode zaradi tobaka, je v lanski raziskavi, v katero je zajela mlade Britance med 11. in 18. letom starosti, ugotovila, da 87 % tistih, ki nikoli niso kadili klasičnih cigaret, tudi ni poskusilo e-cigaret, 7 % jih sploh ne pozna, 5 % jih je uporabilo enkrat ali dvakrat, manj kot 1 % pa jih uporablja redno.

Kakšno je stanje na področju e-cigaret v Sloveniji?

Po podatkih NIJZ iz leta 2016 v Sloveniji e-cigarete uporablja manj kot odstotek prebivalcev, starih od 25 do 74 let (okrog 11.000 oseb). Manjšo razširjenost njihove rabe gre pripisati tudi temu, da na slovenskem trgu še ni prisoten večji ponudnik teh izdelkov. Obstaja sicer nekaj lokalnih podjetij, specializiranih za distribucijo e-cigaret, njenih sestavnih delov in tekočin, a potrošniki izdelke pogosto kupujejo v tujini.

Sicer pa v Sloveniji regulacijo e-cigaret pokriva Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki zanje uveljavlja iste določbe kot za tobačne izdelke (prepoved uporabe povsod, kjer je prepovedano kajenje, popolna prepoved oglaševanja, promocije in sponzorstev, prepoved prodaje mladoletnim, obdavčitev idr.), kljub temu da dejansko ne vsebujejo tobaka. Regulacija e-cigaret je seveda potrebna, s čimer se strinjajo tudi njihovi zagovorniki. Z vidika javnega zdravja in zdravja posameznika pa bilo vseeno potrebno ozaveščati kadilce in jim pojasniti, da e-cigarete predstavljajo precej manj škodljivo alternativo, ki jim lahko pomaga tudi pri opustitvi kajenja.

S tem se strinja Derek Yach, utemeljitelj Okvirne konvencije Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za nadzor nad tobakom, ki pravi, da bi morala SZO zdravnikom svetovati, naj kadilcem, ki želijo opustiti kajenje, priporočajo e-cigarete. Kot je dejal Michael Russell, oče teorije o zmanjšanju škode zaradi tobaka, ki je svetu predstavil nikotinske žvečilne gumije: »Ljudje kadijo zaradi nikotina, umirajo pa zaradi katrana,« tega pa v e-cigaretah ni.

Dogodki

Več iz istega kraja