Search
Close this search box.

Zaradi krajevnih neurij večja možnost zemeljskih plazov

Danes bo na vzhodu sprva še delno jasno, drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. Čez dan se bodo padavine in nevihte od zahoda postopno širile proti vzhodu. Možna bodo krajevna neurja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26, ob morju in na vzhodu do 29 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Ponoči bodo padavine povsod ponehale, delno se bo razjasnilo.

V ponedeljek čez dan se bo od juga spet pooblačilo, popoldne bo začelo deževati. Jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 18 do 22, na Goriškem in ob morju do 25 stopinj Celzija.

Opozorilo: Čez dan bodo po Sloveniji ob prehodu vremenske fronte možna krajevna neurja. Zaradi povečanih količin padavin je povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po vsej državi, opozarjajo v Geološkem zavodu Slovenije. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zlasti na lokacijah, kjer so se v preteklosti pojavljali plazovi, naj bodo ljudje pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih.

Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode, so zapisali v geološkem zavodu.

Prav tako za danes velja tudi opozorilo o visoki reki Dravi. Ta bo zvečer in ponoči na meji z Avstrijo predvidoma dosegla pretok med 1200 in 1300 kubičnih metrov na sekundo. Ob tem lahko pride do poplav ob strugi, svarijo na Arsu.

PREBERITE TUDI: Predviden povečan pretok reke Drave, v nedeljo možna krajevna neurja

Kot so še opozorili na agenciji, bodo danes naraščale tudi druge reke po Sloveniji, najprej na severozahodu in zahodu države, nato tudi drugod po Sloveniji. Zlasti na severozahodu in zahodu bodo reke dosegle velike pretoke. Ob pojavljanju neviht in močnejših padavinah so možna hitra naraščanja hudourniških vodotokov, ob tem lahko pride do razlivanj ob strugi.

Zvečer in ponoči bodo reke začele upadati. V ponedeljek dopoldne bodo reke še upadale, popoldne pa ponovno narasle.

Danes bo povišana tudi gladina morja. Zvečer, med 20. in 22. uro, se tako lahko morje razlije na nižje dele obale v višini okoli 15 centimetrov.

Ob napovedanih nevihtah pa v prometno-informacijskem centru za državne ceste voznike opozarjajo, naj svojo hitrost in način vožnje prilagodijo danim razmeram. V primeru slabše vidljivosti naj prižgejo luči. Ob tem so ponovno opozorili, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.

Obenem v prometno-informacijskem centru že poročajo o oviranem prometu na številnih cestah zaradi podrtega drevja in vode na cestišču.

Iz kranjske policijske uprave so sporočili, da so zaradi podrtega drevja trenutno zaprte ceste na Zgornjem Jezerskem, Ljubelju, Korenskem sedlu, Vršiču in Pokljuki (Mrzli studenec). Težave zaradi vremena so tudi na nekaterih drugih cestah. K sreči zastojev trenutno ni.

Obeti: V torek dopoldne bodo padavine ponehale, od zahoda se bo jasnilo. V sredo bo sončno, popoldne bo možna kakšna kratkotrajna ploha.

Vremenska slika: Nad srednjo Evropo in severnim Sredozemljem je ciklonsko območje. Hladna fronta bo popoldne prešla Slovenijo.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo pretežno oblačno s plohami in nevihtami, v krajih vzhodno od nas šele proti večeru. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob severnem Jadranu jugo.

V ponedeljek bo sprva večinoma suho vreme, čez dan pa bo dež od juga postopno zajel večino sosednjih pokrajin.

Biovreme: Vremenski vpliv bo močno obremenilen. Obremenitev bo popustila v noči na ponedeljek in se v ponedeljek čez dan znova nekoliko povečala.

Dogodki