Žalna slovesnost v spomin preminulim in sočutje svojcem v času epidemije covida-19

Pred natanko enim letom je v Sloveniji ugasnilo prvo življenje zaradi covida-19. Ob obletnici je bila pripravljena žalna slovesnost, s katero se je Slovenija poklonila spominu vseh preminulih zaradi covida-19 in izrekla sožalje in sočutje njihovim svojcem. Slovesnosti sta se udeležila tudi premier Janez Janša in predsednik države Borut Pahor.

V imenu države je imel žalni nagovor predsednik države Borut Pahor, ki je  izpostavil, da smo v žalosti in žalovanju ob tem, ko so mnogi med nami izgubili svoje bližnje zaradi koronavirusne bolezni, skupaj ter da smo v tem času razvili solidarnost in sočutje.  “Strah in bolečino premagujeta upanje in vzajemnost,” je dejal predsednik in dodal, da smo ob vsej grenkobi občudovali tudi najplemenitejša dejanja vseh, ki so se razdajali v borbi proti tej bolezni. “Za nami je težko leto, tudi samotno, vsi smo izgubili in se naučili živeti na način, ki nam je bil prej tuj,” je dejal Pahor in dodal, da smo živeli neobičajen čas, v katerem je vsak izmed nas razmišljal o tem, kakšen je bil svet prej in kakšen bo poslej. A bolj kot smo bili sami, bolj smo čutili, da potrebujemo drug drugega,” je poudaril predsednik republike in dejal, da moramo sprejeti vse dragocene nauke tega časa, da naposled tudi premagamo ta virus. Borut Pahor je v svojem imenu in imenu države vsem, ki so v času epidemije zaradi covida-19 izgubili svoje bližnje izrekel iskreno sožalje.

V znak žalovanja in življenja je bila v parku posajena vrba, ki jo je blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore. Tudi nadškof je v svojem nagovoru izpostavil velik pomen sodelovanja vseh proti tej bolezni in ob tem opozoril na besede papeža Frančiška, da v boju s koronavirusno boleznijo vsi skupaj veslamo na istem čolnu.

Preberite še: Mineva leto dni od prve smrtne žrtve covida-19 v Sloveniji

Kot smo že spomnili, danes mineva leto dni, odkar je pri nas umrla prva oseba s covidom-19. Po vladnih podatkih je doslej umrlo več kot 4200 bolnikov s covidom-19, med njimi večinoma starejši. Lani so bila žarišča okužb večinoma domovi za starejše, stanje pa se je začelo umirjati po začetku cepljenja proti novemu koronavirusu konec decembra. Stanovalci in zaposleni v domovih so bili skupaj z najbolj izpostavljenimi zdravstvenimi delavci prvi na vrsti za cepljenje.

VIR: gov.si, STA

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije