Zaključena 15,5 milijona evrov vredna naložba v prostore Šolskega centra Slovenj Gradec (FOTO)

Po 15 letih od začetka projekta so danes v Slovenj Gradcu slovesno odprli nove prostore tamkajšnjega šolskega centra. Za dijake in zaposlene težko pričakovana naložba je vredna 15,5 milijona evrov in je po besedah državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Marjana Dolinška največja tovrstna naložba v zadnjih letih.

“Verjamem, da bo ta naložba imela bogate obresti,” je nekaj sto zbranim na današnji slovesnosti v novi telovadnici Šolskega centra Slovenj Gradec dejala direktorica centra Gabrijela Kotnik.

Spomnila je, da se je projekt začel v času gospodarske krize, nadaljeval v času gospodarskega razcveta in da je nato gradnja potekala še v času epidemije covida-19. “Hvala, da ste sprejeli vse izzive, ki so jih ta obdobja prinesla,” se je direktorica danes zahvalila vsem vključenim v izvedbo projekta, ki po njenih besedah prinaša “odlične prostore za učenje in poučevanje”.

V tem šolskem letu ima šolski center vpisanih 1050 dijakov v vseh razpisanih programih, v jeseni bo morda še kakšen več. Direktorica centra Gabrijela Kotnik upa, da se bo v prihodnje trend vpisa v programe, ki jih izvajajo, še izboljšal, pa ne le zaradi novih prostorov šolskega centra, ampak tudi zato, ker se v lokalnem okolju gradi veliko novih stanovanj, ob tem upa še, da bo nov zagon dobilo tudi gospodarstvo in s tem bo šolski center pripravljen na sprejem več dijakov.

Novogradnjo, s katero so pridobili skupno dobrih 8400 kvadratnih metrov novih površin, sestavljajo nova stavba šole z vrsto specializiranih učilnic, telovadnica in nova, sodobno opremljena lesarska delavnica, na katero so na šolskem centru še posebej ponosni. Posebnost novogradnje je tudi “topla povezava” med novima stavbama, ob tem pa je novo ureditev dobila tudi prej močvirnata zunanja okolica. Naložba je pomembna tudi zato, ker se z njo zmanjšuje število lokacij, kjer poteka pouk za dijake šolskega centra.

Zadovoljstvo in ponos ob zaključenem projektu je danes izrazil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek. Ocenil je, da gre za enega najlepših objektov za te namene v Sloveniji. Dejal je, da je bilo v preteklosti posluha za takšne naložbe premalo.

Tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler verjame, da bodo novi prostori prispevali k večjemu vpisu v programe Šolskega centra Slovenj Gradec, da bodo prispevali k izobraževanju za deficitarne poklice in preprečevali beg možganov iz lokalnega okolja. Poudaril je še, da je to ena največjih naložb na območju občine; ta je sicer k naložbi prispevala zemljišče.

Celotna vrednost naložbe, ki jo je financiralo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je 15,5 milijona evrov, od tega je za dobra dva milijona evrov nepovratnih sredstev Eko sklada. Za projektiranje je bilo izbrano podjetje Plan B, za izvedbo gradbenih in obrtniških del pa podjetje Strabag. Investicija je potekala v dveh fazah, temeljni kamen za gradnjo pa je bil položen maja 2018.

FOTOGALERIJA