Search
Close this search box.

Zagovornik načela enakosti za brezplačno cepljenje proti HPV za vse do 26. leta starosti

Zagovornik načela enakosti je prejel več prijav v zvezi s pogoji za dostop do brezplačnega cepljenja proti HPV, ki poteka na način različne obravnave glede na spol in starost zavarovancev.
Fotografija je simbolična

Kot so pojasnili pri Zagovorniku, je bilo cepljenje proti HPV v Sloveniji uvedeno v šolskem letu 2009/2010. Od takrat so se proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja do dopolnjenega 26. leta starosti lahko cepile deklice, ki so v tistem letu ali kasneje obiskovale 6. razred osnovne šole.

Od lanskega šolskega leta pripada brezplačno cepljenje proti HPV tudi dečkom, ki so bili lani in bodo kasneje v 6. razredu osnovne šole. Zaradi takšne ureditve cepljenja veliko število žensk in moških oziroma deklic in dečkov ni imelo možnosti, da bi se proti HPV cepili brezplačno, so poudarili.

Na podlagi poizvedb pri ministrstvu za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pri Zagovorniku ugotovili, da je precepljenost proti HPV v Sloveniji še vedno prenizka. Izvedeli so, da se je v letu 2021 s prvim odmerkom proti HPV cepilo okoli 50 odstotkov upravičenih deklic in 27 odstotkov upravičenih dečkov. To pomeni, da je cepivo proti HPV možno nameniti tudi za cepljenje drugih prebivalcev, starih do 26 let, ne da bi pri tem ogrozili dostopnost cepiv za deklice, mlajše od 15 let, ki so glavna ciljna skupina za cepljenje proti HPV. Ugotovili so tudi, da bi spolno nevtralni program cepljenja zagotovil bolj odporno zaščito celotne populacije.

Zaradi vsega navedenega so pri Zagovorniku ministrstvu in NIJZ priporočili, naj se ob obstoječih upravičencih cepljenje proti HPV brezplačno omogoči tudi vsem zainteresiranim osebam do 26. leta starosti ne glede na spol.

Celotno priporočilo Zagovornika je dostopno na naslovu https://zagovornik.si/izdelki/priporocilo-zagovornika-nacela-enakosti-v-zvezi-s-financiranjem-cepljenja-proti-okuzbam-s-humanimi-papilomavirusi/.

Okužba s HPV je ena od najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Strokovnjaki so si enotni, da je najučinkovitejša zaščita pred okužbo cepljenje, pomembno pa je, da se mladostniki cepijo dovolj zgodaj. Ob tem opozarjajo, da je precepljenost v Sloveniji prenizka, kar ovira odpravo rakov, ki jih povzroča okužba s HPV.

Vir: Zagovornik načela enakosti

Dogodki

Zagovornik načela enakosti je prejel več prijav v zvezi s pogoji za dostop do brezplačnega cepljenja proti HPV, ki poteka na način različne obravnave glede na spol in starost zavarovancev.