Search
Close this search box.

Začenja se prva letošnja preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

V tednu od 13. do 19. februarja 2023 bo na slovenskih cestah potekal prvi letošnji poostreni nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi.
Fotografija je simbolična

Vsakoletna nacionalna preventivna akcija, ki jo policisti izvajajo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, je namenjena skrbi za varnost omenjene kategorije voznikov. Nadzor je usklajen z združenjem evropskih prometnih policistov ROADPOL in bo potekal v več evropskih državah.

Policisti bodo izvajali nadzor prometa v različnih časovnih obdobjih, ne samo v dopoldanskem času, pri tem pa se bodo osredotočili zlasti na slovenske avtoceste in hitre ceste. Pri nadzoru se bodo ugotavljale najpogostejše kršitve voznikov navedenih vozil.

Preverjali bodo zlasti spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost. Poleg tega bodo pozorni na kršitve prepovedi prehitevanja tovornih vozil na avtocestah in na morebitne kršitve, ki so povezane s prevozi lesa.

Glede na vremenske razmere bodo pozorni tudi na morebitne kršitve neočiščenih vozil zaradi snega oziroma ledu na njih, ki bi ob padanju z vozil v zimskih razmerah lahko ogrožala druge udeležence v prometu.

Policisti nenehno opozarjajo, da je utrujenost voznikov pomemben dejavnik tveganja, saj lahko privede do hudih posledic. Zato ponovno pozivajo k upoštevanju predpisanega časa vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi varnosti. Le spočit voznik je namreč lahko varen in zanesljiv. Predlagajo vam, da ukrepate že ob prvih znakih zaspanosti, ko lahko še varno ustavite vozilo. Po potrebi si privoščite kratek spanec (zadostuje že 15–20 minut), nato pa se osvežite, spijte kavo in šele nato nadaljujte svojo pot.

Že ničkolikokrat se je pokazalo, da pripet pas rešuje dragocena življenja. Tako kot je pomembno, da se vi pripnete za volanom, je pomembno tudi, da ustrezno pripnete in zaščitite svoj tovor. Za posamezno vrsto tovora veljajo posebna pravila, zato vam svetujejo, da se seznanite z njimi in jih upoštevate. O tem si lahko preberete v brošuri javne agencije za varnost prometa.

Več informacij o preventivni akciji najdete na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

Vir: Policija.si

Dogodki

V tednu od 13. do 19. februarja 2023 bo na slovenskih cestah potekal prvi letošnji poostreni nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi.