Search
Close this search box.

Za varno pot v šolo na Ravnah poskrbeli policisti, prostovoljci in župan

Tudi šolarji na Ravnah so zakorakali v novo šolsko leto. Na prvi šolski dan so za varno pot v šolo poskrbeli policisti in prostovoljci, večinoma iz vrst društva upokojencev, gasilci prostovoljnih društev Ravne in Kotlje, ter Svet za preventivo in varnost v prometu Občine Ravne (SPV). Na prvi šolski dan jih je na poti v šolo spremljal tudi ravenski župan dr. Tomaž Rožen. 

OŠ Prežihovega Voranca bo letos obiskovalo 433 otrok, od tega je 49 otrok prvič prestopilo prag šole, OŠ Juričevega Drejčka bo v letošnjem šolskem letu obiskovalo 31 otrok, na OŠ Koroški jeklarji  bo hodilo 422 otrok, od tega 36 prvošolcev. Na podružnični OŠ Kotlje pa bo 76 osnovnošolk in osnovnošolcev, od tega jih bo v tem šolskem letu šolski prag prvič prestopilo 21.

Gimnazijo Ravne bo obiskovalo 460 srednješolcev, v prviem letniku bo 123 dijakinj in dijakov. Na Srednji šoli Ravne bo 635 dijakinj in dijakov, od tega jih bo prvi letnik obiskovalo 165. 

Šolarje so na prvi šolski dan za šolske klopi pospremili policisti, prostovoljci in ravenski župan:

Iz občine Ravne so sporočili, da bodo policisti z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa ob začetku šolskega leta izvajali ustaljene aktivnosti. Ob šolah in šolskih poteh bodo prispevali k umirjanju prometa. “V teh dneh bodo dodatno okrepili aktivnosti varovanja otrok z nadzorom hitrosti vozil, umirjanjem prometa, preverjali bodo varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost prvošolčkov z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi za večjo varnost ob zmanjšani vidljivosti, brezhibnost koles, uporabo čelad in šolske prevoze.”

“Ob začetku šolskega leta policisti za starše prvošolčkov pripravljajo tudi predavanja o prometni varnosti, učencem pa predavajo o prometni vzgoji, jih spremljajo na šolskih poteh, jim svetujejo in jih učijo o pravilni udeležbi v prometu, ob tem pa opozarjajo na morebitne nevarnosti,” so še dodali na ravenski občini.

Župan dr. Tomaž Rožen pa je ob prvem šolskem dnevu vsem, ki se vračajo v šolske klopi napisal:

“Drage prvošolke, prvošolci, učenke/-ci, dijaki/-nje, učitelji/-ce, ravnatelji/-ce in starši!”

“Prvi september je poseben dan, letošnji prav zagotovo na več načinov. Je prelomnica, ko smo vsi po malem polni dvomov, raznih skrbi, soočamo se s spremenjenim ritmom našega (doslej počitniškega) vsakdana in z velikimi upi čakamo na vrvež po šolskih hodnikih, učilnicah, igriščih.”

“Naj bo šolsko leto 2020/2021, kakorkoli že bo posebno – v prvi vrsti varno.”

“Pazimo nase, naj bodo varne vse vaše poti, ne le tiste v šolo, bodimo odgovorni do sebe in do drugih, spoštujmo priporočila NIJZ! Zdravje je naše največje bogastvo.”

“Bodimo radovedni – radovednost vedno pripelje do odkritij, naukov, znanja, ki so neprecenljivi, ker do nas niso ‘prišli po bližnjici’.”

“Bodimo solidarni – pomagajmo tistim, ki potrebujejo našo pomoč, najdimo pot do učenca, sošolca, vrstnika. Najdimo vsaj besede, ki bodrijo.”

“Bodimo pogumni – postavimo si visoke cilje in jih presezimo.”

“Spoštovani učitelji, mentorji, ravnatelji – skušajmo kljub zapovedani obvezni razdalji ohraniti bližino. Bližino, ki vliva zaupanje, ki opogumlja, ki krepi vedoželjnost in ki narekuje, da ji je kot dobremu zgledu vredno slediti.”

“Dragi starši, skrbniki. Skupaj smo lahko dober zgled in vzor. Poskrbimo, da bomo s svojimi dejanji in ravnanjem vzgajali generacije, ki jim ne bo treba žugati s prstom in očitati nevzgojenosti.”

“Naj bo šolsko leto 2020/2021 (četudi posebno zaradi spoštovanja vseh priporočil NIJZ) polno lepih dogodkov, pridobljenega znanja in izjemnih rezultatov!”

“Pogumno naj bo!”

“Župan Občine Ravne na Koroškem,”

“Dr. Tomaž Rožen”

V Sloveniji bo osnovne šole v tem šolskem letu obiskovalo predvidoma 190.990 učenk in učencev (lani 187.476), od tega bo šolski prag prestopilo 21.366 prvošolk in prvošolcev (lani 20.796). V 27 osnovnih šol s prilagojenim programom in 21 enot s prilagojenim programom pri osnovnih šolah bo predvidoma vključenih 3335 otrok.

Preberite še: Tudi slovenjgraški šolarji so zakorakali v novo šolsko leto

VIR: Občina Ravne

Dogodki