Za pokritje belih lis v koroški regiji ni bila oddana nobena vloga

Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja je izdala odločbe za 1. javni razpis za podukrep 7.3 - Podpora za širokopasovno infrastrukturo. Naj javni razpis sta bili oddani dve vlogi v skupni vrednosti 6 milijonov evrov. Na sklop javnega razpisa, na katerem je bil denar namenjen za pokritje belih lis v koroški regiji, ni bila oddana nobena vloga.
hitra cesta koroška

1. javni razpis za podukrep 7.3 – Podpora za širokopasovno infrastrukturo, vključno z njeno vzpostavitvijo, izboljšanjem in razširitvijo, pasivno širokopasovno infrastrukturo ter zagotavljanjem dostopa do širokopasovnega interneta in rešitev v zvezi z e-upravo iz Programa razvoja podeželja 2014-2020 za leto 2020 je bil objavljen 24. 1. 2020, vloge pa so lahko vlagatelji oddali do vključno 9. 7. 2020. Za ta namen je bilo razpisanih 9 milijonov evrov nepovratnih sredstev, so pojasnili na Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Naj javni razpis sta bili oddani dve vlogi v skupni vrednosti 6 milijonov evrov, in sicer ena vloga za Pomursko regijo, ki zajema 1.405 belih lis in ena vloga za Podravsko regijo, ki vključuje 3.748 belih lis. Na sklop javnega razpisa, na katerem je bil denar namenjen za pokritje belih lis v koroški regiji, ni bila oddana nobena vloga. Agencija je odobrila obe prejeti vlogi.

Podpora je namenjena za sofinanciranje gradnje širokopasovnih omrežij naslednje generacije kot odprtih komunikacijskih omrežij s ciljem omogočiti dostop do širokopasovnih omrežij s prenosno hitrostjo najmanj 100 Mb/s in dostop do elektronskih komunikacijskih storitev po teh omrežjih.

Bele lise so posamezna gospodinjstva na območjih, kjer ni zagotovljenega dostopa do širokopasovnega omrežja naslednje generacije in kjer na podlagi poizvedovanja po tržnem interesu operaterji niso izrazili tržnega interesa za gradnjo takega omrežja v naslednjih treh letih.

Pri tem naj še omenimo, da se je Minister za javno upravo Boštjan Koritnik konec avgusta na povabilo županje občine Črna na Koroškem mag. Romane Lesjak udeležil seje Sveta Koroške regije, na kateri je z županjami in župani spregovoril o širokopasovni infrastrukturi v določenih delih regije, ki še vedno sodijo med območja tako imenovanih belih lis.

»Po pogovoru z županjami in župani in njihovem angažmaju za odpravo belih lis, se bom še dodatno potrudil, da njihovo število na Koroškem zmanjšamo ter se tem občankam in občanom omogočimo kvalitetno opravljanje storitev,” je avgusta v Črni dejal minister Koritnik.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.