Za podelitev koncesije izbranih 11 domov za starejše, med njimi tudi mislinjski

Zaključil se je razpis za podelitev koncesij domovom za starejše. Izbranih je bilo 11 domov, ki bodo predvidoma zagotovili 1285 mest za starejše. Podjetje SeneCura se je na razpis prijavilo z lokacijami v Rušah, Šentjerneju in Mislinji, kjer bi zagotovili 450 mest. Družba DEOS pa bo predvidoma na dveh lokacijah zagotovila 262 postelj.

Strokovna komisija je za podelitev koncesij priporočila 11 domov. Najvišjo oceno je pridobil Dom upravljanje, družba za investicije, upravljanje in vzdrževanje objektov, ki je kupila dom za starejše v Vrtojbi. Na voljo bo 150 mest za starejše, izhaja iz poročila strokovne komisije, ki je objavljeno na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Sledi družba DEOS, ki se je na razpis prijavila s ponudbami za dom v Gornjem Gradu in Kopru. Gornji grad je komisija uvrstila na drugo mesto, dom v Kopru pa na deveto. Dom v Gornjem Gradu sicer koncesijo že ima, zagotovili pa naj bi 48 dodatnih postelj. Na primorskem pa je družba odkupila območje ob Badaševici, kjer naj bi bilo na voljo 214 mest za starejše.

Zavod Karitas je na razpis poslal dve ponudbi, komisija pa je za podelitev koncesije priporočila dom v Veliki Polani. V ponudbi so napovedali dodatnih 16 mest.

Tri ponudbe je poslalo podjetje SeneCura. Komisija pa je ponudbe za domove v Rušah, Šentjerneju in Mislinji uvrstila na četrto, peto in šesto mesto. V domovih napovedujejo po 150 mest za starejše, skupaj gre za 450 postelj. Avstrijsko podjetje SeneCura namreč v Sloveniji gradi več novih domov za starejše.

Preberite tudi: Na Ravnah in v Mislinji bodo gradili dom za starejše, v Slovenj Gradcu oskrbovana stanovanja, premiki se obetajo tudi v CUDV Črna

Komisija pa je predlagala tudi dva domova podjetja Comett domovi, in sicer v Šenčurju in v Kranjski Gori. V Šenčurju bo podjetje predvidoma starejšim zagotovilo 157 prostih mest, v Kranjski Gori, kjer podjetje že upravlja z Domom Viharnik, pa 30 ležišč.

Na zadnji mesti sta se uvrstili družbi Dom Lipa družba za socialno varstvene dejavnosti in SPIK ING. Prvi je na razpis prijavil ponudbo za 70 namestitev za starejše v domu v Štorah, drugi pa 150 postelj v domu v Hajdini.

Javni razpis za podelitev koncesij za institucionalno varstvo za starejše je bil objavljen 19. junija. Rok za oddajo ponudb se je iztekel 1. oktobra, ponudbe pa je komisija odprla 5. oktobra.

Na razpis je prispelo 21 ponudb, med njimi so bile tri ponudbe nepopolne. Vsebinsko presojo ponudb je opravila strokovna komisija. Ponudbe pa je pregledala tudi Socialna zbornica Slovenije, ki je za 15 ponudb izdala pozitivno mnenje, za dva programa je izdala mnenje s pridržkom, en program pa je ocenila negativno.

Pri točkovanju ponudb je komisija upoštevala lokacijo ponudnika, njeno dostopnost in umeščenost v prostor, pokritost potreb po institucionalnem varstvu v upravni enoti ponudnika, ceno storitve, pravnomočnost gradbenega dovoljenja in kakovost programa storitev. Pri tem so imeli prednost ponudniki, ki nudijo izvajanje storitev po sodobnih konceptih dela, omogočajo bivanje v manjših enotah, zagotavljajo enoposteljne sobe in so urejeni tako, da preprečujejo širjenje okužb. Preverjali pa so tudi, ali ponudnik nudi varovane oddelke po zakonu o duševnem zdravju ter storitve za stanovalce z demenco in sorodnimi stanji.

O zaključku razpisa je sicer na današnji vladni novinarski konferenci spregovoril tudi minister za delo Janez Cigler Kralj.Gre za pomemben korak, ki kaže, da v epidemiji covida-19 nismo pozabili na sistemske korake naprej na področju oskrbe za starejše. Temu bodo sledili se številni drugi,” je napovedal. Dodal je še, da so v proračunu za gradnjo domov za starejše namenili 30 milijonov evrov. Prizadevali pa si bodo tudi za pridobitev evropskih sredstev.

V Levici so ob zaključku razpisa opozorili na pomen javne mreže domov za starejše. “Prodaja tega področja zasebnikom pa se je že v preteklosti izkazala za popolnoma neučinkovito. Na to je opozorila tudi revizija računskega sodišča,” je ob robu seje DZ navedel poslanec Levice Primož Siter.

Poudaril je, da je bila situacija v domovih za starejše kritična že v normalnih okoliščinah. Na prosto mesto zdaj čaka 12.000 starejših, je navedel. “Področje domov za starejše ostaja kritično, v tem času epidemije, ko so še bolj kadrovsko in infrastrukturno podhranjeni, si zaslužijo konkretno akcijo, krepitev v smislu javnega servisa,” je dejal.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije