Search
Close this search box.

Za otroka je koristno, da si dom deli s hišnim ljubljenčkom

Prepričanja, da so živali za dojenčke škodljive, že dolgo ne veljajo več, ravno nasprotno, kar so dokazale že številne raziskave. Čeprav življenje z domačo živaljo prinese k hiši kar nekaj dodatnega dela in odgovornosti, pa obenem prinese tudi veliko pozitivnih stvari – predvsem za odraščajočega otroka.

Ob odraščanju s kosmatinci se zmanjša možnost za pojav astme

Strokovnjaki z Uppsala University na Švedskem so ugotavljali, za koliko se ob odraščanju s kosmatinci zmanjša možnost za pojav astme. Analizirali so podatke več kot milijona otrok in prišli do zaključka, da imajo otroci, ki odraščajo s psom, za 15 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za astmo. Če živijo še v stiku z drugimi kmečkimi živalmi, se tveganje zmanjša za 52 odstotkov, piše The Guardian. Številnie druge raziskave so ovrgle hipotezo, da morajo otroci odraščati v zelo čistih pogojih, saj pretirano čisto okolje namreč poveča možnosti za pojav raznih alergij pri otrocih, tudi astme.

Druženje otrok z domačimi ljubljenčki je torej koristno za otrokovo zdravje. Za to naj bi bila zaslužna otrokova zgodnja izpostavljenost živalim in posledično živalski mikrobi v otrokovi črevesni flori, kar ga obvaruje pred pretirano občutljivostjo.

Druženje otrok z domačimi ljubljenčki je koristno za otrokovo zdravje.

Pozitivne stvari življenja s hišnimi ljubljenčki

Živali spodbujajo občutek odgovornosti in empatije, zato se otroci, ki odraščajo z živalmi, že zelo zgodaj naučijo skrbeti za drugo živo bitje. Skrb za živali med drugim zajema številne obveznosti, ki dajejo otroku občutek osebne izpolnitve. Ne le, da živali povečajo samozavest otroka, izboljšajo tudi njegovo splošno psihično počutje ob enem pa pomagajo pri izgradnji otrokovega pozitivnega karakterja. Otroci se v prvem letu svojega življenja učijo skozi igro, ta pa vpliva na njihov telesni, socialni, čustveni in kognitivni razvoj. Ravno pri igri pa so domače živali marsikdaj najboljši družabnik otroku. To je le nekaj pozitivnih stvari življenja otrok s hišnimi ljubljenčki.

VIR: Pes moj prijatelj, banbino.si

Dogodki