Search
Close this search box.

Za neuporabne mostove v Slovenj Gradcu kriv projektant

Tri lesene mostove v Mestni občini Slovenj Gradec bo potrebno rekonstruirati.

Na 14. seji Mestne občine Slovenj Gradec so svetniki včeraj, 20. decembra 2023, obravnavali tudi tri lesene mostove, ki so jih v letošnjem letu postavili v občini. Na današnji novinarski konferenci je župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler, spregovoril tudi o problematiki teh mostov.

Spomnimo, v preteklih mesecih so trije leseni mostovi, ki so bili postavljeni za kolesarje in pešce za namen prečkanja reke in potoka, poskrbeli za precej razburjenja med občani. Mostovi so zaradi prevelikega naklona neprimerni za uporabo, kot smo poročali TUKAJ.

Župan Tilen Klugler je že na prejšnji seji jasno povedal, da napaka ni na strani občine, temveč je potrebno krivca za to poiskati drugje. Kot je potrdil na današnji novinarski konferenci, je bilo ugotovljeno, da je prišlo do napake pri projektiranju. Kljub temu, da so šli načrti v recenzijo in so kasneje pridobili tudi gradbeno dovoljenje na podlagi teh načrtov, je projektant pri samem projektiranju očitno storil napako.

Zdaj je projektant že pripravil nove PZI za dotične mostove, načrte so na občini tudi že dobili v vpogled. Dokumentacija bo skrbno pregledana in če bo odobrena, bodo imeli mostovi maksimalno 5% naklona. Rekonstrukcija mostov pa bo predvidoma stekla v začetku naslednjega leta, takoj, ko bo vreme to dopuščalo.

Seveda pa bodo lahko šele ob koncu celotne sanacije – poleg popravila lesenih delov bo potrebno namreč dvigniti tudi temelj in delno tudi kolesarsko stezo, ocenili višino stroškov sanacije in poplačilo le-teh zahtevali od odgovornih. Kot je že na prejšnji seji dejal Klugler in to znova potrdil tudi na današnji novinarski konferenci, sanacija mostov nikakor ne bo bremenila občinskega proračuna.

6 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Asqy
Asqy
4 mesecev nazaj

Tudi pri 5% naklonu bo les gladek vsako zimsko jutro, proti-zdrsni premaz je nujen!!!

Miroslav
Miroslav
Reply to  Asqy
4 mesecev nazaj

Se popolnoma strinjam.

Miro
Miro
4 mesecev nazaj

Le kdo še danes gradi lesene mostove?Les je lep le kakšno leto ali dve,nato pa prične vidno propadati.Ker kot narod ravno ne slovimo po vestnem vzdrževanju infrastrukture,so takšni mostovi popolna neumnost.Poglejte si samo stari dravograjski most.Ograja je postala tako grda,da je ob prečkanju mostu bolje pogledati vstran.

Miroslav
Miroslav
4 mesecev nazaj

Nakloni, kakršnikoli so popolna neumnost. Z nakloni v okviru zakonodaje se občina samo zavaruje pred kakršnikoli tožbami ob skorajda zagotovih padcih in verjetnih poškodbah.
Pa če postimo naklone, tiste visoke gambule so grde, izstopajoče in neskladne z okolico. Razrežite, donirajte kurjavo potrebnim in naredite normalne mostove.

Joze
Joze
4 mesecev nazaj

Čas bo pokazal še veliko napak. Povsod so po poplavah večinoma brezglavo hiteli urejati struge, ceste in mostove. Brez kakršnih koli projektov in študij Zdaj se je šivalo , jutri se para in tako bo še kar nekaj časa. Važno pa je da so si nekateri s takšnim Sizifovim delom lepo napolnili žepe. Na žalost se iz preteklosti nič ne naučimo, ko smo brezglavo zasipavali razlivne cone in jih pozidavali. Voda rabi svoj prostor da lahko nemoteno odteka. Mogoče je zdaj pravi čas da se začne malo razmišljati o tem.
samo za pomislek, kolikokrat je bila poplavljena proga Dunaj Trst pavemo kdaj se je gradila.

Veter
Veter
4 mesecev nazaj

Povsod sami šalabajzerji. Kam plovemo…???

Dogodki

Tri lesene mostove v Mestni občini Slovenj Gradec bo potrebno rekonstruirati.