Za delovne migrante od ponedeljka s časovno omejitvijo odprta Vič in Holmec. Kaj pa ostali mejni prehodi?

V Uradnem listu RS, št. 55/2021 je bilo objavljenih več odlokov povezanih z omejitvijo širjenja nalezljive bolezni, med njimi tudi Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja bolezni Covid-19. Bistvena novost tega odloka je, da se "vračamo" na podoben sistem prehajanja državne meje, kot je veljal pred popolnim zaprtjem države, so sporočili s PU Celje.

Na Koroškem ostajata kontrolni točki Holmec in Vič. Obe bosta še naprej odprti med 5. in 23. uro. Na omenjenih kontrolnih točkah je dovoljen vstop v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno osebam, ki uveljavljajo eno od izjem iz 11. člena odloka. Med drugim izjeme veljajo za osebe, ki opravljajo mednarodne prevoze, gospodarski promet, tranzit čez Republiko Slovenijo, osebe z diplomatskim potnim listom, varnostnim organom, osebam, ki so bile v Slovenijo pripeljane z reševalnim ali sanitetnim vozilom, mlajšim od 15. let, ki mejo prehajajo z ožjimi družinskimi člani ali zaradi izobraževanja, dvolastnikom …

Vstop v državo se na teh kontrolnih točkah, brez napotitve v karanteno dovoli tudi delovnim migrantom, državljanom Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihajajo iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer so opravljali varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi … Osebe morajo predložiti negativni rezultat PCR ali HAG testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od sedem dni od dneva odvzema brisa.

Na ostalih mejnih prehodih na meji z Republiko Avstrijo in izven časa obratovanja kontrolnih točk pa je dovoljen prestop državljanom Republike Slovenije in državljanom držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v Republiki Sloveniji, ki meji na Republiko Avstrijo ter državljanom Republike Avstrije in državljanom držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativni Republike Avstrije, ki meji na Republiko Slovenijo.

Na območju Policijske uprave Celje so to Pavličevo sedlo, Reht, Libeliče in Radlje. Fizičnih zapor na teh prehodih več ne bo, bo pa postavljena ustrezna prometna signalizacija in zapisana dovoljena izjema prehoda. Policisti bodo na teh prehodih izvajali občasne kontrole in preverjali, če vozniki upoštevajo signalizacijo in veljavne ukrepe.

Vlada je v novem odloku tudi določila, da so za vstop v državo poleg testov PCR in potrdil o preboleli bolezni, opravljenih oz. izdanih v državah članicah EU oz. schengenskega območja, veljavni tudi testi oz. potrdila iz ZDA in Velike Britanije, nekaj pa je sprememb tudi na rdečem seznamu držav, o čemer smo poročali TUKAJ.

Odlok velja od 12. aprila 2021.

Dogodki