Za delavce Adienta sindikat izpogajal višje odpravnine, kot jih določa zakon

Predstavniki zaposlenih v slovenjgraškem obratu družbe Adient so se v zadnjih tednih pogajali s predstavniki tujega lastnika, da bi dosegli višje odpravnine za odpuščene delavce. Kot sta danes v skupnem sporočilu za javnost zapisala predsednik sindikata v Adientu Bojan Rošer in terenski organizator ZSSS Območne organizacije Podravje in Koroška Jaka Šilak, jim je to tudi uspelo.
IMG_2348

Kot smo vas že večkrat poročali, so se lastniki podjetja Adient v Slovenj Gradcu odločili, da prenehajo s proizvodnjo in s tem zaprejo vrata tovarne še v letošnjem letu. S tem bo brez dela ostalo vseh 430 zaposlenih v podjetju.

Predstavnik ameriške multinacionalke Adient je namreč 17. marca letos zaposlene v Slovenj Gradcu obvestil, da bodo obrat do konca letošnjega leta zaprli. Prvih 160 delavcev naj bi delo izgubilo konec julija, preostala večina nato do konca leta, 18 zaposlenih pa maja prihodnje leto. Odločitev je bila za zaposlene šok, saj po lanskem odhodu 119 delavcev nadaljnjih večjih odpuščanj glede na napovedi zaenkrat niso pričakovali.

Sindikat v podjetju Adient se je s pomočjo ZSSS pogajal s predstavnikom lastnikov o višjih odpravninah, kot jih določa zakon. “Moramo reči, da smo z doseženim v sindikatu zadovoljni, saj nam je uspelo izpogajati odpravnine, ki bodo zadovoljive za vse zaposlene,” sta sporočila predsednik sindikata v Adientu Bojan Rošer in terenski organizator ZSSS Območne organizacije Podravje in Koroška Jaka Šilak.

“S tem smo dosegli, da bodo lahko vsi delavci nekako premostili finančne težave, ki jih čakajo v prihodnje, ko bodo iskali novo zaposlitev. Podali bi še apel na Vlado Republike Slovenije, da delavcem, ki bodo presegali odpravnino, neobdavčitev upoštevajo tudi v znesku, ki je nad zakonsko določeno višino,” sta še navedla v današnji izjavi za medije.

Medtem potekajo tudi sestanki s potencialnimi investitorji oz. kupci Adientovih hal v Slovenj Gradcu. Da interes vlagateljev je, je že kmalu po napovedi zaprtja Adienta marca dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kdo pa so potencialni kupci oziroma investitorji, pa javnosti ni znano.

Preberite tudi: Šilak vlado pozval, da pospeši prodajo poslovnih prostorov in skuša čim prej najti vlagatelje. Prednika zanimalo, kdo naj bi bili potencialni investitorji

V slovenjgraške obratu multinacionalke Adient sicer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov. Med razlogi za zaprtje tovarne so lastniki navedli, da Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država, k odločitvi za zaprtje tovarne pa so po navedbah lastnikov prispevali tudi slabi obeti za v prihodnje.

Po neuradnih informacijah naj bi Adient proizvodnjo iz Slovenj Gradca selil v Srbijo. Medtem pa Adient še naprej ohranja proizvodni obrat v Novem mestu, kjer izdelujejo sedežne garniture za vozila znamke Renault in Daimler, ki se prodajajo v Sloveniji, na evropskem trgu in na Kitajskem.

Da pa bi lahko zaposlili delavce iz Adienta, je sporočilo že več podjetij. Odpuščeni delavci imajo možnosti zaposlitve med drugim v Gorenju, družbi Plastika Skaza in v družbah Slovenske industrije jekla.

Vir: STA, ZSSS

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.