Search
Close this search box.

Z novim koronavirusom okužena še ena zaposlena iz UKC Maribor, MZZ odsvetuje določena potovanja

Do 16. ure so v Sloveniji potrdili že sedmo okužbo z novim koronavirusom. Ministrstvo za zunanje zadeve pa je zaradi epidemije novega koronavirusa danes odsvetovalo vsa potovanja v severno Italijo in nenujna potovanja v preostale dele države.

Tistim, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetujejo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna.

Ministrstvo tako na svoji spletni strani odsvetuje vsa potovanja v italijanske dežele Furlanija – Julijska krajina, Benečija (Veneto), Trentinsko – Gornje Poadižje, Lombardija, Emilija – Romanja, Piemont, Dolina Aoste, Ligurija in Toskana. Odsvetuje tudi vsa nenujna potovanja v preostale dele Italije.

Tistim, ki se odpravljate domov, pa na ministrstvu svetujejo, da to opravite na varen način z uporabo komercialnih prevoznih sredstev. Priporočajo vam, da pri načrtovanju poti spremljate razvoj širjenja virusa in njegove prisotnosti po območjih. Za lažje načrtovanje poti pa preverite, katere letalske linije delujejo. Za dodatno pomoč se obrnite na pristojno veleposlaništvo, še dodajajo v sporočilu za javnost.

Italija, od koder se je novi koronavirus razširil v več evropskih držav, je glavno žarišče okužb z novim koronavirusom v Evropi. Do četrtka zvečer so po podatkih italijanske civilne zaščite potrdili 3296 okužb z novim koronavirusom, 148 ljudi je umrlo za koronavirusno boleznijo. Največ okuženih in smrtnih žrtev so zabeležili v deželah Lombardija, Benečija in Emilija – Romanja, medtem ko so primere okužb zaznali v vseh italijanskih deželah.

V Sloveniji okuženih sedem oseb

Pri tem naj omenimo, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri eni zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Kot navaja STA, je okužena zdravnica partnerka 32-letnega kliničnega farmacevta, pri katerem so okužbo potrdili v četrtek pozno zvečer, sama pa je dobila navodila za samoizolacijo. V Sloveniji je bilo tako do 16. ure potrjenih sedem primerov okužb s koronavirusom.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil epidemiolog Zoran Simonovič z mariborske enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), se je 32-letnik okužil na potovanju v tujini. Od minulega petka do ponedeljka je v manjši skupini potoval po severni Italiji. Ob prihodu domov še ni imel težav, povišanja telesna temperatura pa se je pri bolniku pojavili v sredo.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil epidemiolog Zoran Simonovič z mariborske enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), se je 32-letnik okužil na potovanju v tujini. Od minulega petka do ponedeljka je v manjši skupini potoval po severni Italiji. Ob prihodu domov še ni imel težav, povišanja telesna temperatura pa se je pri bolniku pojavili v sredo.

Od takrat ni več obiskoval mest, kjer bi se nahajalo večje število ljudi, prav tako ni bil v službi. Bris so mu odvzeli na vstopni točki, na rezultat pa je počakal doma. Epidemiološka služba je bila v četrtek okoli 22. ure obveščena o pozitivnem rezultatu testiranja in takoj poiskala tesne stike, ki so dobili ustrezna navodila.

Med njimi je bila tudi njegova partnerka, ki so ji odvzeli bris, ostala je v samoizolaciji. Pristojni so pozitivne rezultate njenega testiranja dobili tik po koncu današnje novinarske konference in ga sporočili javnosti. Tudi ona se je sicer mudila na potovanju.

Šesti okuženi je po besedah predstojnice oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor Nine Gorišek hospitaliziran v mariborskem kliničnem centru in je dobrem stanju z blažjo klinično sliko.

V UKC so, kot je pojasnila, tudi ponoči izvedli vse potrebne ukrepe in omogočili varno delo. Identificirali so nekaj zdravnikov in medicinskih sester, ki so bili z njim v tesnem stiku. Za te delavce so našli delovna mesta, kjer ne bodo prihajali v stik z bolniki.

Danes je v mariborskem UKC tako nekoliko okrnjeno delovanje kirurškega programa, a je po zagotovilih Goriškove dobro poskrbljeno za vsa nujna stanja. Prav tako je zanikala navedbe, da naj bi jim zmanjkalo osebne varovalne opreme. Trenutno tudi poteka temeljito čiščenje jedilnice.

Okužbi šestega obolelega po zagotovilih Goriškove ni bil izpostavljen noben bolnik. Poudarila je, da v času službe še ni imel bolezenskih znakov.

“Prihod koronavirusa smo pričakovali, sprejeli smo ustrezne ukrepe in jih tudi izvajamo, nekatere ukrepe dopolnjujemo. Priporočila in protokoli ostajajo enaki,” je danes poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Tako še naprej ni razloga za odpovedi javnih prireditev, svetujejo pa samozaščitno ravnanje, bolne osebe pa naj ne hodijo na prireditve. Enaka ostajajo tudi priporočila za izobraževalne ustanove, za katere trenutno ni predvideno zapiranje. Zdravstvenim delavcem svetujejo, da ne hodijo na kongrese, izobraževanja in druge večje prireditve.

Danes so se tudi dogovorili, da v vseh bolnišnicah in socialno-varstvenih domovih prepovejo obiske. Dovoljene pa bodo izjeme, na primer pri umirajočih bolnikih. Pri tem po besedah državne sekretarke računajo na strokovno in etično odločitev posameznika.

V zadnjih dneh so tudi zelo obremenjene telefonske linije, na katerih je mogoče dobiti informacije. Po besedah Repar Bornškove pripravljajo posebno informacijo točko z več linijami. Epidemiologi tudi spremljajo informacije o morebitni mutaciji virusa, klinični pomen teh mutacij pa še ni znan, je pojasnil Simonovič.

Do 15. ure so v Sloveniji testirali 489 oseb, število testiranj pa se je močno povečalo v četrtek s preverjanjem kontaktov prvega okuženega. Ostaja 16 vstopnih točk, na katerih lahko prihaja do zastojev, saj potrebujejo nekaj časa za prezračevanje prostora. Pristojni zato vse, ki prihajajo na testiranja, pozivajo, da upoštevajo navodila in po potrebi počakajo doma. V primeru hujših težav bolnika na vstopno točko pripeljejo z reševalnim vozilom.

V Sloveniji epidemiologi sicer še vedno beležijo pojavnost gripe, ki je vrhunec dosegla pred nekaj tedni, število obolelih pa sedaj postopoma upada. Vse, ki prebolevajo akutno bolezen dihal, ne samo tisti, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, so ob tem pozvali, naj ostanejo doma in poskrbijo za čim manj stikov.

O epidemiji, ki jo na predlog epidemiološke službe NIJZ razglasi minister za zdravje, po besedah Simonoviča za zdaj še ne morejo govoriti.

Preberite tudi: Popolna prepoved obiskov v domovih za starejše

Vir: MZZ, STA

Dogodki