Search
Close this search box.

Z izjemo nujnih stanj do zdravnika le s pogojem PCT. Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati udeleženci verskih obredov

Vlada je odlok, ki širi obveznost pogoja PCT za delavce in uporabnike storitev, pripravila za "maksimalno zaščito državljanov", je danes pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Med drugim bodo starejši od 12 let do zdravnika z izjemo nujnih primerov lahko prišli le, če so preboleli covid-19, so cepljeni ali testirani.

“Epidemija je dinamičen proces, ki od vseh zahteva veliko prilagajanja. Zavedam se, da vse te spremembe za nikogar niso prijetne, toda na žalost drugih možnosti nimamo več. Prilagajati se moramo skupaj, tako posamezniki kot družba v celoti,” je poudaril Vindišar na današnji vladni tiskovni konferenci.

Ob predstavitvi novega vladnega odloka, ki je bil v soboto objavljen v uradnem listu in začne veljati v sredo, je Vindišar poudaril, da bo le dosledno spoštovanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v tem trenutku omogočilo delovanje družbe in delovanje zdravstvenega sistema, ki se ponovno sooča s povečanim številom koronavirusnih okužb.

Vlada je tako zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja novih okužb, med katerimi je, razen redkih izjem, obveza izpolnjevanja pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev. Zaščitne maske bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

Vindišar je danes poudaril, da presejalno samotestiranje, ki ga zaposleni opravijo enkrat tedensko in s tem zadostijo pogoju testiranja za opravljanje dela, ni dovolj za pridobitev QR-kode in ne omogoča dostopa do drugih storitev. V primeru samotestiranja delavcev sredstva za testiranje sicer zagotovi delodajalec oz. oseba, je še dodal.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc pa je pojasnil, da pogoja PCT ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Pri trgovinah z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami ter lekarnah se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra. Kot je pojasnil, so se za to odločili, ker se pogoj PCT preverja ob vstopu v trgovski center. “Kdor gre v lekarno, gre potem lahko še v druge trgovine, to torej ni izjema zaradi načina gibanja znotraj centra,” je dejal. Kot je posebej poudaril, tudi bencinski servisi niso izjema. Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati udeleženci verskih obredov.

Zajc je ocenil, da preverjanje, ali potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT, ne bi smela biti težava. Če ga ne izpolnjujejo, jim ponudniki blaga ali storitev tega ne smejo prodati, je izpostavil.To je pogoj, da lahko gospodarstvo pustimo odprto. Z malo truda se to da kontrolirati. To dokazujejo naši sosedje, mi nismo nič slabši od njih,” je menil.

Pogoj PCT je obvezen tudi za uporabnike zdravstvenih storitev, a kot je poudaril Vindišar, lahko vsi prebivalci z akutnim zdravstvenim problemom brez zadržkov poiščejo zdravstveno pomoč.Oseba bo na vstopni točki povedala, zaradi kakšne zdravstvene težave prihaja v zdravstveno ustanovo. Če bo ocenjeno, da to sodi med njune storitve, bo ta storitev tudi opravljena. Nikakor to ne velja samo za urgenco,” pojasnil.

Vindišar je ob tem še pojasnil, da se kot dokazilo za izpolnjevanje pogoja PCT upošteva vsako verodostojno dokazilo, iz katerega sta razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja oz. obdobje prebolevnosti.

Za učence zadnje triade in dijake, ki jim je omogočeno samotestiranje, pa bo to zadosten pogoj za opravljanje tudi obšolskih dejavnosti, je še pojasnil Vindišar.

Obdobje pogoja prebolevnosti so pristojni sicer ponovno skrajšali z osem na šest mesecev. Po besedah Vindišarja so se za to odločili, da ta pogoj izenačijo z večino držav članic EU.

Glede mladoletnikov, ki bi se želeli cepiti, a starši temu nasprotujejo, je Vindišar spomnil, da je 15 let tista meja, ko lahko otroci samo odločajo o svojem zdravljenju. Po njegovi oceni je prav, da se otroke, ki izražajo željo, da bi se cepili in tako pomagali pri obvladovanju epidemije, upošteva.

Najnovejši semafor ukrepov pa pristojni trenutno še usklajujejo. Ko ga bo vlada sprejela, ga bodo tudi prestavili javnosti, je napovedal državni sekretar.

Dogodki