Search
Close this search box.

Z izborom arhitekturnega biroja nov korak v projektu turističnega oživljanja Rimskega vrelca

Podjetje Rimski vrelec, ki je v letošnjem letu kupilo propadajoči turistični kompleks v Kotljah in si zastavilo ambiciozne cilje za njegovo oživitev, je zaključilo postopek izbora arhitekturnega biroja. Izmed 21 prijavljenih kandidatov je bila izbrana Arhitektura Jure Kotnik.

Selekcijski postopek za izbor izvajalca projektne dokumentacije arhitekture je potekal med junijem in oktobrom letos. Na javno povabilo zainteresiranim arhitekturnim birojem se je skupaj kar 21 ponudnikov, izmed katerih je bilo v drugi krog izbora povabljenih pet kandidatov. Z njimi so bili opravljeni uvodni predstavitveni sestanki, ogledi terena ter predstavljena strateška usmeritev iz poslovnega načrta. V zadnji izbirni krog sta se uvrstila dva kandidata, oba z izjemnimi mednarodnimi izkušnjami in referencami na področju arhitekture hotelov.

Investitorja Marjana Kaker in Branko Dervodel ter ožja projektna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki podjetja Rimski vrelec in svetovalnega podjetja Lanara Consulting, so Arhitekturo Jure Kotnik izbrali na osnovi presoje številnih kriterijev, med drugim glede na širino poznavanja področja, domače in mednarodne izkušnje izvajalcev, inovativnost v arhitekturnem pristopu, predviden način dela, podporno delovno ekipo, poznavanje trendov na področju turizma v povezavi z arhitekturo in dizajnom ter prikazane primere doseganja dobrega razmerja med ceno in učinkom.

Direktor podjetja Rimski vrelec, Peter Čuješ, je ob tej priložnosti povedal: “Izbor arhitekta vsekakor ni bila enostavna naloga, saj se je v začetku v izbirni postopek prijavilo kar 21 izjemno kvalitetnih kandidatov. Poleg izkušenj in referenc na področju turizma in za izbrane ciljne skupine, smo pri izboru velik poudarek namenili inovativnim pristopom arhitekturnega
načrtovanja ter optimizaciji razmerja med ceno in učinkom. Zavedamo se pomena design managementa ter nujne prepletenosti med zastavljeno identiteto turističnega kompleksa, vsebino ponudbe in vizualnim izgledom prostora. Verjamemo, da bomo z Juretom Kotnikom in njegovo ekipo uspeli doseči zastavljen cilj, da na temelju trajnosti turistično oživimo območje Rimskega vrelca ter doprinesemo k ponudbi destinacije Koroška.”

Jure Kotnik ob izboru ni skrival navdušenja: “Turizem in arhitektura sta bolj kot kadarkoli povezana pri oblikovanju ali celo oživljanju turističnih okolij, kot je to na primeru Rimskega Vrelca. Veseli me, da bomo lahko z oblikovanjem prostora prispevali delček v ta mozaik in območju ne le povrnili nekdanji sijaj, temveč ga želimo tudi preseči, kot si prostor na tako lepi lokaciji zasluži. Celotna projektno-razvojna ekipa je zastavljena tako, da povezuje globalno pridobljena znanja z dobrim poznavanjem pa tudi navezanostjo na ta prostor. Po letih propadanja bo lahko Rimski vrelec končno oživel z novimi programi in novimi možnostmi, tako za domačine kot za obiskovalce od drugod.”

Arhitektura Jure Kotnik se uvršča med 40 najvidnejših projektantov arhitekture in oblikovanja v Evropi. Njihove projekte poleg številnih nagrad doma in v tujini odlikuje tudi široka medijska pokritost, ki prinaša prepoznavnost naročniku skozi oblikovanje in arhitekturo. Projekti so
zasnovani na poudarku razmerja cene in učinka
(t.i. price performance), hkrati pa ustvarjajo in nadgrajujejo identiteto tako naročnikov, kakor tudi končnih uporabnikov prostora

Do konca letošnjega leta čaka ekipo Rimskega vrelca, Lanara Consulting in Arhitekture Jure Kotnik veliko intenzivnega dela, saj bodo pristopili k projektiranju prve izmed načrtovanih faz, to je športno-rekreacijskega dela. Načrtujejo, da bo ta del za uporabo zaživel že v drugi polovici prihodnjega leta.

Besedilo: Rimski vrelec d.o.o.