Search
Close this search box.

Z današnjim dnem pod posebnimi pogoji zopet mogoči obiski v domovih za starejše

Od danes naprej bodo lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev znova omogočili obisk, a pod posebnimi pogoji, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Kot je dejal, so se za to odločili glede na sproščanje drugih ukrepov in glede na stisko stanovalcev domov za starejše.

Domovi lahko začnejo s sproščanjem obiskov že z današnjim dnem, če zmorejo ob tem zagotoviti upoštevanje vseh varnostnih pogojev in navodil, je opozoril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Osnovno pravilo navodil je, da se obiski omogočijo ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov ter z ekstremno previdnostjo, je dejal Cigler Kralj. “Naš cilj je najti ravnovesje med varovanjem življenja in zdravja varovancev in pravico do socialnih stikov, ki so za psihosocialno zdravje oskrbovancev izjemno pomembni,” je pojasnil.

Za obisk se morajo potencialni obiskovalci vnaprej najaviti preko elektronske pošte ali telefona.

Obiski so zaenkrat omejeni na posameznika. Po besedah ministra naj bodo to najožji družinski člani oz. prostovoljci, ki so že do zdaj oskrbovali posameznega oskrbovanca. Ob vstopu v dom pa bodo morali obiskovalci podati izjavo, da so bili v zadnjih 14 dneh zdravi oz. niso bili v stiku z okuženo osebo.

Ob vstopu v dom mora biti urejen tudi nadzor obiskovalcev, z možnostjo razkuževanja rok, nudenja obraznih mask, preverjanja morebitnih simptomov okužbe in spremljanja obiskovalcev do določene lokacije obiska.

Če bo le mogoče, naj obiski potekajo na zunanjih površinah oz. večjih prostorih. Pri tem naj se upošteva varnostne razdalje, obiski pa naj potekajo brez telesnih stikov, je pozval Cigler Kralj. V primeru, da oskrbovanci ne morejo zapustiti svojih sob, se lahko dovoli obiske v sobah, a le s predhodno posebno najavo.

Zavodi morajo voditi tudi redno in natančno evidenco obiskovalcev, vključno s telefonskimi številkami zaradi identifikacije kontaktov ob morebitnem prenosu okužbe s covidom-19.

Minister se sicer zaveda, da so domovi med seboj zelo različni, zato bo od vsakega zavoda posebej odvisno, kakšen protokol si bo glede na podane usmeritve zastavil. Tudi ni rečeno, da bodo vsi domovi lahko že danes ali v petek začeli z omogočanjem obiskom, je opozoril. Po njegovih besedah je namreč pomembno, da se res dobro pripravijo in glede na njihovo lokalno epidemološko sliko tudi vodstva domov odločijo, kako in kdaj lahko zagotovijo spoštovanje vseh teh varnostnih ukrepov.

Na ministrstvu priporočajo, da tisti zavodi, ki to zmorejo, začnejo z omogočanjem obiskov nemudoma oz. kar se da hitro. Najkasneje pa 11. maja.

Sodelovanje z domovi minister sicer ocenjuje kot konstruktivno in dobro. Kot pravi, so takšni večinoma tudi odzivi direktoric in direktorjev domov za starejše.

Cigler Kralj je pokomentiral tudi obvestilo odvetnika Bojana Verstovška, ki je pred dnevi na svojem Twitter profilu objavil, da zastopa stranke, ki so v domovih za ostarele izgubili svojce zaradi koronavirusa.

Minister je z objavo seznanjen in kot pravi, ga takšne objave vedno žalostijo. Kot je dejal, je vsaka smrt za bližnje posebna preizkušnja in meni, da v trenutnem času ni prostora za to, da bi kdorkoli koval dobičke ali se naslajal nad stisko drugih. Ob tem se je zahvalil vsem, ki v času stiske ohranjajo solidarnost, pozitivno naravnanost in pazijo na svoje ravnanje zato, da pomagajo drugim.

Preberite še: Dunja s koncertom presenetila stanovalce Koroškega doma v Črnečah (FOTO), FOTO: Oskrbovancem slovenjgraškega doma starostnikov zaigrala Andrej Ofak in Borut Mori, FOTO: Kaj počnejo v slovenjgraškem domu starostnikov?.

Dogodki