Search
Close this search box.

Z brezplačnimi preventivnimi meritvami nad srčno-žilnimi bolezni

Vsako leto, 7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja. Tako kot drugje v razvitem svetu, je tudi v Sloveniji že nekaj let opaziti povečano umrljivost, ki so posledica srčno-žilnih bolezni.

Med najpogostejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in žilja so tudi zvišan krvni tlak, zvišan holesterol, in zvišan krvni sladkor, zato bo Rdeči križ Slovenije, ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja izvedel akcijo meritev krvnega tlaka ter sladkorja in holesterola v krvi.

Na več kot 40 lokacij po Sloveniji bodo skupaj z območnimi združenji in krajevnimi organizacijami Rdečega križa izvajali brezplačne preventivne meritve krvnega tlaka ter sladkorja in holesterola v krvi.

Kako poteka meritev?
Meritev poteka z odvzemom krvi iz prsta, izvid pa dobite takoj.

Zakaj se je dobro udeležiti meritev?
Povišan holesterol v krvi predstavlja tveganje za zdravje in je glavni vzrok za nastanek ateroskleroze, ki povečuje tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni, možganske kapi in srčnega infarkta.

Pri zdravih ljudeh se svetuje občasna kontrola holesterola, na 5 let, pri ogroženih skupinah in tistih osebah, ki imajo zvišane vrednosti holesterola, pa so potrebne pogostejše kontrole. Sprememba v krvnem tlaku pomeni spremembo v pretoku krvi, ta pa je bistven za normalno preskrbo organov s kisikom in hranilnimi snovmi. Skrbno nadzorovanje vrednosti krvnega sladkorja lahko upočasni razvoj in napredovanje sladkorne bolezni in prepreči razne zaplete.

Z redno kontrolo lahko prilagodimo življenjski slog tako, da raven vrednosti v krvi vzdržujemo v ciljnem območju.

Lokacije in termine meritev najdete TUKAJ.

Dogodki