WHO svari pred prezgodnjim rahljanjem ukrepov za zajezitev pandemije

Strogi ukrepi za zajezitev koronavirusa v številnih državah kažejo pozitivne rezultate, je včeraj dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Posvaril pa je, da še ni čas za rahljanje ukrepov. Povedal je še, da tudi po preiskavi WHO na Kitajskem ostajajo možne vse hipoteze glede izvora virusa.
covid-19-4985553_1920

Prvi mož WHO je v petek sporočil, da število smrtnih žrtev zaradi covida po svetu upada dva tedna, število novih okužb pa štiri tedne. To je verjetno zaradi strogih ukrepov držav,” je ocenil po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Dobro novico pa je pospremil s svarilom. “Sedaj za nobeno državo ni pravi čas, da bi rahljala ukrepe, niti za posameznike, da opustijo zaščitno ravnanje,” je dodal.

Število novih okužb je od okoli pet milijonov tedensko v začetku januarja padlo na okoli tri milijone tedensko. Številno smrtnih žrtev covida-19 pa je padlo z okoli 100.000 na teden sredi januarja na manj kot 90.000. Skupno so doslej potrdili 107 milijonov okužb, umrlo pa je 2,36 milijona ljudi.

Tedros je danes spregovoril tudi o ta teden končani misiji strokovnjakov WHO, ki je na Kitajskem iskala izvor novega koronavirusa, pri čemer ni bila uspešna. “Pojavljajo se vprašanja, ali je bila katera od hipotez ovržena. Po pogovorih z nekaterimi člani ekipe bi rad povedal, da vse hipoteze ostajajo možne ter zahtevajo nadaljnje analize in študije,” je poudaril.

“Vedno smo govorili, da ta misija ne bo našla vseh odgovorov, vendar pa je našla pomembne dodatne informacije, zaradi katerih smo bližje razumevanju izvora virusa,” je še povedal.

Peter Ben Embarek, vodja ekipe strokovnjakov WHO, je ob tem podrobneje pojasnil, zakaj je teorija, po kateri naj bi virus nastal v laboratoriju, zelo malo verjetna. Dejal je, da nobeden od wuhanskih laboratorijev, ki so jih obiskali, ni delal z virusom sars-cov-2 niti ga nobeden ni imel v zbirki.

“Seveda je vedno možno, da virus je oziroma je bil prisoten v vzorcih, ki še niso bili obdelani,” je pojasnil. “Vendar pa smo v pogovorih z laboratoriji ugotovili, da tega virusa prej ni nihče videl,” je poudaril.

Tedros je izrazil upanje, da bo povzetek poročila misije objavljen naslednji teden, končno poročilo pa bo nato sledilo v prihodnjih tednih.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije