Search
Close this search box.

Vse na enem mestu: koroška smučišča v novi sezoni s številnimi novostmi in ugodnostmi (FOTO)

Pred vami je celovit pregled vseh koroških smučišč za smučarsko sezono 2019/2020. Kdaj glede na muhasto vreme z nadpovprečno visokimi decembrskimi temperaturami in dežjem odpirajo svoja vrata, kakšne novosti so pripravili ter kje se gibljejo cene kart za določeno smuko?

SMUČIŠČE KOPE

Največje koroško smučišče, katerega lastnik je podjetje Vabo, je s 6. decembrom krenilo v novo smučarsko sezono z veliko novitetami in zares ugodno ponudbo. Po zimskih užitkih na snegu in smuki pa bo v »Holcerju«, ki letos praznuje 20 let uspešnega delovanja, poskrbljeno tudi za dobro glasbo in zabavo, pri čemer bodo prav vsi dogodki pa brez vstopnine.

Na vlečnicah Pahernik in Kopnik so dodali kapacitete nekaj vlečk, s čimer želijo zmanjšati čakalne vrste. Kar se tiče varnosti so za vse poskrbeli maksimalno in je smučišče pripravljeno za dolgo sezono. Pravočasno so zaključili tudi z vsemi vzdrževalnimi deli, katerih obseg je znašal okoli 80.000 evrov. Odkar s smučiščem opravlja podjetje Vabo, so skupaj z investicijo vanj vložili 2.580 milijonov evrov, kar je bil velik zalogaj, a so prepričani, da se bo v naslednjih letih obrestoval.

Na Kopah lahko izbirate med vozovnico za “𝗩𝗦𝗔𝗞 𝗗𝗔𝗡” ali od “𝗢𝗗 𝗣𝗢𝗡𝗘𝗗𝗘𝗟𝗝𝗞𝗔 𝗗𝗢 𝗣𝗘𝗧𝗞𝗔”.

Sezonska smučarska karta na Kopah je še vedno ena izmed najbolj ugodnih v Sloveniji. Glavna novost letošnjega leta pa je, da le-ta v mesecu januarju in marcu dodatno omogoča pet dni smučanja na smučišču Golte in pet dni smučanja na smučišču Cerkno (ta ugodnost velja samo za kupce, ki kupijo sezonsko karto za »VSAK DAN«). To je pokazatelj, da se znajo smučišča med seboj povezovati, da znajo sodelovati, si ustvariti neke skupne prednosti sodelovanja. Gostje lahko tako uživajo na Kopah, poleg tega pa še na smučišču Golte in Cerkno.

Sezonska smučarska vozovnica velja vse dni v smučarski sezoni na smučišču Kope in ni prenosljiva. Velja 5 dni na smučišču Golte in 5 dni na smučišču Cerkno v mesecu januarju in marcu. Ta ugodnost velja samo za kupce, ki kupijo sezonsko karto za »VSAK DAN«.

Enako velja tudi za smučarje, ki kupijo vozovnice za smučišče Golte in Cerkno. »S tem pričakujemo povečan obisk in si želimi, da bomo na smučišče pritegnili goste, ki jih tukaj še ni bilo. Poleg tega pa se nadejamo, da bomo tudi pri gostinstvu povečali promet. Gre za vzajemno sodelovanje, ki bi nam vsem skupaj prineslo prednosti. Rezultate pa bomo komentirali po koncu sezone,« je pred letošnjo zimsko sezono dodal direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž.

Cena za odrasle znaša 299 €, za mladino in seniorje 259 €, za otroke 239 €, družinsko smučarsko vozovnico pa dobite po ceni 629 €. Novost je tudi v smučarski vozovnici, ki velja od ponedeljka do petka, cena te vozovnice je 179 € za odrasle,169 € za mladino ter 149 € za otroke. Ta karta velja od ponedeljka do petka, v predsezoni do 24. decembra 2019 in po sezoni, torej od 1. marca 2020 dalje pa velja tudi za vikende.

Kategorije: Otroci – rojeni 1. 10. 2005 ter mlajši, mladina – rojeni 1. 10. 2001 ter mlajši in seniorji – rojeni 1. 10. 1959 in starejši. Na Kopah ponujajo tudi brezplačno smučanje za otroke do vključno 5. leta starosti v spremstvu starša oz. spremljevalca.

SMUČIŠČE POSEKA

Po besedah direktorja Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem (ZKŠTM) Aleša Logarja, si smučišče Poseka za smuko želijo odpreti vsaj do konca meseca decembra. Vse je seveda odvisno od vremenskih razmer, kdaj bodo dopuščale pripraviti dovolj umetnega snega za zasnežitev, saj se nedavno zapadli naravni sneg zaradi previskoih temperatur in dežja ni uspel obdržati.

Smučišče Poseka med drugim ponuja možnost dnevne ali nočne smuke. (Foto: ŽKŠTM)

Smučišče Poseka se nahaja v neposredni bližini športnega parka, kjer so telovadnice, pokrit bazen, savne, fitnes, kegljišče … na Navrškem Vrhu. Namenjeno je rekreativnemu in tekmovalnemu smučanju, na katerem so kljub muhastim in suhim zimam povsem zasnežene razmere. Poseka je matično smučišče domačega smučarskega kluba ASK Fužinar. Smučišče ima tudi homologacijo FIS za slalom.

“Kot vsako leto, bo odprta ena polovica smučišča. Cene smučarskih vozovnic ostajajo nespremenjene, smo pa za vse obiskovalce pripravili novost, in sicer bomo v mesecu januarju 2020 na smučišču odprli tudi nov večnamenski objekt s sanitarijami, ki bo omogočal, da bo smuka na smučišču še prijetnejša,” je dodal Logar.

Smučarske proge
Nadmorska višina: 432–587 m
Površina: 8 ha
Dolžina prog: 700 in 1000 m

Smučarske naprave
Vrsta naprave: vlečnica
Zmogljivost: 800 smučarjev na uro
Zasneževanje: možnost 100% dodatne zasnežitve

Dodatna ponudba:

  • Nočna smuka.
  • Možnost organizacije smučarskih tekmovanj in večjih prireditev.
  • Na smučišču je možno organizirati razna rekreacijska tekmovanja. Proga ima homologacijo za FIS slalom, zato se lahko na smučišču organizirajo skoraj vsa smučarska tekmovanja, vseh kategorij, vključno s članskimi FIS tekmovanji.

Vse informacije glede cen smučarskih vozovnic smučišča Poseka so na voljo TUKAJ.

SMUČIŠČE RIMSKI VRELEC

Družinsko smučišče v Kotljah, ob vznožju Uršlje gore, je namenjeno predvsem začetnikom in manj zahtevnim smučarjem. Znano je po programih učenja smučanja in deskanja na snegu, ki jih uspešno izvaja smučarska šola DR7, ki je članica Združenja šol smučanja Slovenije.

S smučišča Rimski Vrelec so sporočili, da točnega datuma, kdaj odpirajo letošnjo sezono, žal še ne morejo podati, saj je vse odvisno od vremena, ki zaenkrat ne kaže prav dobro. “Upamo, da bo do božiča odprta otroška vlečnica. V letošnjem letu smo dodali dva nova objekta na samem smučišču in sicer sanitarije in bar,” so dodali.

Smuka na Rimskem vrelcu v Kotljah. (Foto: smučišče Rimski vrelec)

Smučišče Rimski vrelec nudi rekreacijo, šport in zabavo. Urejeno ima sankališče za mlajše in za mlade po srcu ter smučišče z vlečnico. Najmlajšim je na voljo tudi “baby lift” s poligonom, ki je posebej prilagojen za otroke.

*Smučišče je zelo primerno za vse, ki se želijo naučiti smučanja ali deskanja na snegu.

Cena vozovnic: Odrasli 12€, otroci do 12 let in upokojenci 10€, otroška vlečnica 8€. Otrok, ki ga spremlja odrasla oseba z veljavno smučarsko vozovnico, uporablja otroško vlečnico BREZPLAČNO!

Kavcija za vozovnico znaša 5€. Vračilo kavcije za vozovnico pri blagajni ali žičničarju. “Poleg tega pa je naše smučišce primerno za tečaj smučanja in deskanja za vse generacije,” so še dodali. Vse informacije ter cenik šole smučanja in deskanja najdete TUKAJ oziroma TUKAJ.

SMUČIŠČE ČRNA NA KOROŠKEM

Tudi v Črni na Koroškem smučišče zaenkrat še ne obratuje, upajo pa, da bodo s smučarsko sezono lahko pričeli prav kmalu. Kot je zapisano na njihovi uradni spletni strani, se smučišče nahaja v samem središču kraja in je primerno tako za rekreacijsko kot za tekmovalno smučanje. Radi se pohvalijo, da so tukaj svoje prve zavoje naredili smučarji svetovnega kova, kot so Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Aleš Gorza in olimpijska šampionka Tina Maze.

Smučišče ima urejen sistem umetnega zasneževanja tako, da ob primernih temperaturah zagotavljajo sneg tudi v zelenih zimah, možna pa je tudi nočna smuka.

PODATKI O SMUČIŠČU:

  • Nadmorska višina: 575-789 m, površina 15 ha.
  • Smučarske proge: dolžina prog 3 km; tekaške proge 3,5 km in 10 km.
  • Smučarske naprave: vlečnica, zmogljivost 626 smučarjev na uro.
  • Dodatna ponudba: dodatno zasneževanje, sankaška proga, nočna smuka, okrepčevalnica v brunarici.

Cene vozovnic za smučarsko sezono 2019/20 še niso točno določene, so pa TUKAJ za občutek dostopne lanske tarife.

Opombe:
– dnevna karta ne vsebuje nočne vožnje,
– vozovnice na ure ni možno kupiti na nočni vožnji.

Za otroke do 7. leta starosti je uporaba vlečnice brezplačna samo v spremstvu starša ali skrbnika. Otroška vozovnica velja do 15. leta starosti za otroke, ki obiskujejo osnovno šolo. Na zahtevo blagajnika, kontrolorja ali uradne osebe mora smučar, ki želi uveljavljati popust, z ustreznim dokumentom dokazati upravičenost le-tega, prav tako starši oziroma spremljevalci otrok starost otroka.

SMUČIŠČE RIBNICA NA POHORJU

Smučišče je pričelo obratovati včeraj, 20.12.2019, in sicer z brezplačno nočno smuko od 18.00 do 21.00. Odprli so Malo vlečnico, kar pokriva Modro progo ter otroški poligon, kar pomeni, da bo obratoval tudi Trak.

“Če bo vse po sreči, upamo še na nekaj mrzlih dni, da bomo v pirhodnjih dneh lahko odprli tudi Veliko vlečnico ter Rdečo progo. Črne zaenkrat še ne,” so nam še zaupali.

Smučišče Ribnica na Pohorju leži tik ob apartmajskih hišah družinsko-smučarskega letovišča Ribnica na Pohorju in je zaradi svoje domačnosti še posebaj prijazno otrokom in vsem začetnikom smučanja.

Cene vozovnic najdete TUKAJ. V kolikor obratuje le Mala vlečnica in trak, potem je v prodaji samo enotna vozovnica, ki velja, dokler se ne odpre še vsaj Rdeča proga. Cena te vozovnice je 12 € odrasli in 10 € otroci. Vozovnica se kupuje posebej za Dnevno in Nočno smuko.

SMUČIŠČE PECA

Snežne strmine Pece. (Foto: petzen.net)

Zaradi toplih temperatur so bili na Peci primorani predvideni start smučarske sezone odpovedati. Ekipa se bo potrudila, da bo danes, 21. 12. 2019, začela obratovati vsaj otroška vlečnica. Prav tako je zaradi zasneževanja in priprave prog s teptalniki na jeklenicah, do nadaljnega prepovedano zadrževanje na progi v dolino!

Cene sezonskih vozovnic smučišča Peca za zimsko sezono 2019/20. (Foto: petzen.net)

Danes bo na Peci med 14. in 19. uro prav tako potekal še zadnji božični sejem.

Dnevna vozovnica za odrasle smučarje znaša 34 €. Celoten cenik kart z vsemi popusti in ugodnostmi najdete TUKAJ. Odpiralni čas blagajne za nakup vozovnic je od srede do petka med 9. in 13. uro.

SMUČIŠČE BUKOVNIK

Smučarski Center Bukovnik v Dravogradu podobno kot na večini koroških smučiščih zaradi vremenskih nevšečnosti še ni pričel z letošnjo zimsko sezono. Sami zase s ponosom pravijo, da so “več kot samo smučišče”.

Trenutno stanje smučišča Bukovnik, razvidno s prenosa spletne kamere. (Foto: smučišče Bukovnik)

“Je snežna pravljica sredi neokrnjenih koroških hribov. Samo nekaj minut vožnje iz doline ali slabe pol ure prijetne hoje vas loči od zasneženega smučišča, ki je primerno za smučarje vseh starosti in smučarskih znanj. Čudovita proga je primerna tako za odlične smučarje, kot tiste, ki se večkrat znajdejo na zadnjici. Vsem, ki bi radi svoje znanje nadgradili, je na voljo smučarska šola. Za otroke in vse nadobudne ljubitelje smučanja, ki bi se v svojih zrelih letih radi naučili pravilnih zavojev. Ste tudi vi med dolgimi zelenimi zimami pozabili svoje smučarsko znanje? Pridite in ga obnovite!” so med drugim zapisali v predstavitvi smučišča na uradni spletni strani.

Proga je zasnežena z naravnim in umetnim snegom, v popoldanskih urah pa osvetljena. Otrokom je na voljo zasnežen poligon, kjer se lahko naučijo ‘racati’ na smučeh in se posledično znebiti strahu pred mrzlim snegom.

V času obratovanja je smučišče odprto od ponedeljka do petka od 16. do 20. ure, v soboto, nedeljo, med prazniki in počitnicami od 10. do 16. ure ter od 16. do 20. ure.

VOZOVNICE:ODRASLIOTROCI do 12 let  UPOKOJENCI
Dnevna vozovnica: 12€ 10€
Dopoldanska ali popoldanska vozovnica:10€ 8€
Nočna vozovnica:11€ 9€
     
Sezonska vozovnica:150€ 130€
Družinska sezonska vozovnica (2+1)   (-15%):365,5€ 
Družinska sezonska vozovnica (2+2)   (-20%):448€ 
  • Dnevna vozovnica: od 10h do 16h
  • Dopoldanska vozovnica: od 10h do 13h
  • Popoldanska vozovnica: od 13h do 16h
  • Nočna vozovnica: od 16h do 20h
  • Otroška vozovnica: velja za otroke do 12 leta starosti ter za upokojence
  • Sezonska vozovnica: ni prenosljiva, za njo je potrebno predložiti fotografijo
  • Družinska sezonska vozovnica: ni prenosljiva, za njo je potrebno predložiti fotografije

Vse informacije dobite na telefonski številki 040 147 227 (g. Srečko).

Dogodki