Search
Close this search box.

Vrtovec za čimprejšnji embargo na uvoz ruske nafte in plina v EU

EU mora takoj sprejeti embargo na uvoz ruske nafte in plina, saj bo le tako mogoče v Ukrajini zagotoviti mir, je prepričan minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Meni, da je mogoče ob trimesečnih zalogah preiti na dobavo neruske nafte, plina je v EU za to zimo dovolj, do naslednje pa da bi lahko prešli na dobavo prek Italije in Hrvaške.

Nujna je energetska neodvisnost

»Ruski plin in nafto smo sposobni nadomestiti. Po turbulentnem letu na energetskih trgih, ko so cene energentov poletele v nebo, se je kriza še dodatno poglobila z agresijo Rusije na Ukrajino. Rak rana evropskega energetskega sistema je zagotovo prevelika energetska odvisnost od Rusije, kar sem poudarjal že v času slovenskega predsedovanja in vodenja srečanj ministrov za energetiko,« je povedal minister Jernej Vrtovec.

Poudaril je, da mora Evropa postati energetsko neodvisna iz dveh razlogov: »Želimo postati energetsko neodvisni, saj nočemo drago plačevali za rusko nafto in plin, Ruska federacija pa s tem denarjem izvaja brutalno vojaško agresijo na suvereno državo. Prej ko bomo popolnoma odrezali ruski plin in nafto, prej bo konec vojne. Ob tem je dodal, da mir in človeška življenja nimajo cene. S temi ukrepi pa želimo vzpostaviti tudi zanesljivo oskrbo z energenti v prihodnosti.«

EU uvozi okoli 40 odstotkov potrebnega plina iz Rusije, skladišča so trenutno 30-odstotno napolnjena, kar zadostuje za štiri mesece, je dejal minister in zagotovil, da bo Slovenija zaradi načela solidarnosti na ravni EU dobila plin, tudi če nima svojih skladišč.

Pomembno pa bo zagotoviti dobavo za naslednjo zimo. Pri tem Vrtovec največ možnosti vidi v povečanju dobave iz severnoafriških držav, kot sta Alžirija in Maroko, prek Italije. Vrhunec porabe plina v Sloveniji je po njegovih besedah pri 4,5 milijona kubičnih metrih dnevno. Prek vstopne točke v Šempetru pri Gorici – ki je poleg točke v Ceršaku na meji z Avstrijo in točke v Rogatcu na meji s Hrvaško ena od treh vstopnih točk za plin v Sloveniji – je trenutna dobava okoli 2,5 milijona kubičnih metrov dnevno, največja možna pa 3,5 milijona kubičnih metrov dnevno, je povedal in dodal, da bi z nadgradnjo te kompresorske postaje, o čemer da se že pogovarjajo z družbo Plinovodi, lahko njeno zmogljivost povečali na 4,1 milijona kubičnih metrov dnevno.

Trg energentov zelo nestabilen

Minister Vrtovec je predstavil tudi nekaj poudarkov glede cen plina: »Ta trenutek so sicer cene za nekaj odstotkov padle, a so še vedno visoke, kar se nenazadnje pozna pri končnih odjemalcih. Cena se giblje v 220 EUR/MWH. Priča smo tudi sicer izjemno nestabilenmu trgu.«

Evropske voditelje skrbi tudi rast cen električne energije. »Veleprodajne cene so poletele v nebo, v drugem kvartalu so bile na ravni približno 500 EUR/MWH. Velik problem predstavlja formula za izračun električne energije, ki je vezana na cene plina. Iz plina v EU proizvedemo le 14 % električne energije in je zato nelogično, da imamo v energetski uniji formulo, ki temelji tudi na plinskih predpostavkah,« je povedal minister.

Slovenija ima na zalogi dovolj nafte

Minister Vrtovec je zagotovil, da smo zmožni nadomestiti uvoz ruskih energentov. »Slovenija bi zmogla že jutri nadomestiti vso odvisnost od nafte ruskega izvora in prav tako plina. Zato osebno podpiram predloge za embargo na rusko nafto in na ruski plin,« je poudaril in dodal: »Želim pomiriti ljudi. Nafte ne bo zmanjkalo. V skladu z evropsko zakonodajo imamo rezerve za več kot tri mesece. Nafte v rezervah je torej dovolj, da zagotovimo dovolj količin za porabo in tudi vplivamo na cene. Država bo torej zadostno količino naftnih derivatov zagotovila iz blagovnih rezerv, skrbela pa bo tudi za vzdržno cenovno politiko. V tem obdobju pa je tudi dovolj časa za spremembe dobavnih poti in dobavo nafte neruskega izvora.«

Za zagotovitev dobave napovedano srečanje s sosednjimi državami

Minister Jernej Vrtovec je še napovedal, da se bo na temo energetske neodvisnosti in povezovanja s sosednjimi državami za zagotovitev čim bolj nemotene dobave energentov v kratkem srečal tudi z italijanskim kolegom Giancarlom Giorgettijem ter hrvaškim ministrom za gospodarstvo in energetiko Tomislavom Čorićem.

Prav tako bi bilo možno povečanje dobave s Hrvaške prek terminala na Krku. Na srečanju s hrvaškim kolegom 4. aprila bodo tako poleg o nuklearki govorili tudi o dobavi plina, je napovedal. “Slovenija lahko preko Krka in Italije uvozi dovolj plina, da je neodvisna od uvoza ruskega plina,” je prepričan.

Minister je poudaril tudi nujnost povečanja uporabe obnovljivih virov energije, kot so sončne elektrarne. Napovedal je, da bodo dodatna sredstva za podporo za sončne elektrarne prek Eko sklada, ki je prejšnji teden zaradi porabe sredstev zaprl razpis, zagotovljena “v naslednjih dneh”.

Meni, da je potencial za postavitev sončnih elektrarn na vsaki hiši, na rudniških območjih ter ob železniškem in avtocestnem omrežju. Ker da so težave pri umeščanju v prostor, je za morebitni naslednji mandat napovedal poseben zakon za pospešitev teh postopkov.

V luči vojne je izpostavil tudi nujnost izvajanja vseh ukrepov v podjetjih kritične infrastrukture za zagotavljanje kibernetske varnosti.

Celoten posnetek novinarske konference lahko najdete TUKAJ.

Vir: NSi, STA

EU mora takoj sprejeti embargo na uvoz ruske nafte in plina, saj bo le tako mogoče v Ukrajini zagotoviti mir, je prepričan minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Meni, da je mogoče ob trimesečnih zalogah preiti na dobavo neruske nafte, plina je v EU za to zimo dovolj, do naslednje pa da bi lahko prešli na dobavo prek Italije in Hrvaške.