Search
Close this search box.

Vremenoslovci opozarjajo! Jugozahodni veter se krepi, ponekod bo pihal do 150 km/h (FOTO)

Fotografija je simbolična

O tem, da za ponedeljek vremenoslovci napovedujejo močan veter z možnostjo vetroloma večjih razsežnosti, smo že pisali TUKAJ. Pred slabo uro pa so na spletnem portalu Neurje.si objavili še podrobnejše podatke in napovedi ter opozorili, da se jugozahodnik že krepi.

Popoldne se je začel krepiti jugozahodnik, ki v višjih legah zvečer že dosega sunke med 70 in 90 km/h. Po nižinah severovzhodne Slovenije veter v sunkih dosega hitrost okrog 50 km/h, navajajo na spletni strani Neurje.si.

Ponoči se bo veter še naprej krepil. Vrhunec bo dosegel jutri dopoldne in čez dan, ko lahko po nižinah in gričih severovzhodne Slovenije (Podravje, Slovenske Gorice, Prekmurje, Haloze) sunki jugozahodnika, na izpostavljenih mestih, dosežejo hitrosti med 80 in 100 km/h, lokalno kje tudi preko 100 km/h.

Še močneje bo pihalo na območju Pohorja, kjer lahko sunki dosežejo hitrost med 120 in 150 km/h. Podobne hitrosti lahko sunki dosežejo tudi na območju Kamniško Savinjskih Alp, Karavank in Julijskih Alp. Vetrovno bo tudi na jugu države. V nižjih delih Notranjske in Dolenjske bodo sunki dosegali hitrosti med 40 in 70 km/h, v višje ležečih predelih pa med 80 in 110 km/h. Popoldne pa bo, po podatkih Neurje.si, veter že začel slabeti.

Najmanj vetra je pričakovati na območju Ljubljanske kotline in na severnem Primorskem, kjer večjih posebnosti ne pričakujejo. Na obali sunki vetra predvidoma ne bodo presegli hitrosti 70 km/h.

Vetrolom

Vetrolom večjih razsežnosti je možen predvsem na območju Pohorja, Kozjaka, Slovenskih Goric, Haloz, Pomurja in Podravja. Vetrolom je možen tudi na območju Kamniško Savinjskih Alp, Menine planine in v višje ležečih predelih Notranjske in Dolenjske.

Veter bo na izpostavljenih mestih odkrival strehe, podiral drevesa, lahko pa bo povzročal tudi motnje v oskrbi z električno energijo. Razmere se bodo v ponedeljek zvečer postopno umirile.

Karta prikazuje predvidene najvišje hitrosti sunkov vetra v naslednjih 27. urah po izračunu numeričnega meteorološkega modela COSMO-D2.

Vreme bo sicer v ponedeljek pretežno oblačno. V zahodnih in osrednjih krajih bo občasno deževalo, proti večeru pa bo pas padavin zajel tudi severovzhodne kraje. Najnižje jutranje temperature bodo od štiri do osem, v alpskih dolinah okoli nič, najvišje dnevne pa od devet do 15 stopinj Celzija.

Pestro vetrovno situacijo lahko spremljate tudi na Neurje.si, kjer vas bodo o dogajanju po Sloveniji redno obveščali. Vremenske razmere pa bomo za vas spremljali tudi mi.

Po podatkih STA pa se je tudi nad severno Evropo zgrnila močna nevihtna fronta Ciara, ki prinaša silovit veter in obilno deževje. V Veliki Britaniji je že prišlo do motenj v zračnem, železniškem in pomorskem prometu. Odpovedati so morali številne športne prireditve. Ciaro pa v ponedeljek pričakujejo tudi tostran Rokavskega preliva, med drugim v Franciji in Belgiji ter v Nemčiji, kjer Ciaro imenujejo Sabine.

ARSO izdal rdeč alarm.

Preberite tudi: Drevo padlo na vozilo, ena oseba umrla. Cesta Dravograd – Maribor ostaja zaprta

Vir: Neurje.si, ARSO, STA