Search
Close this search box.

Vreme: Ponekod nevihte z močnimi in dolgotrajnimi nalivi, točo, sunki vetra, možne tudi lokalne hudourniške poplave

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Dopoldne bodo v severnih krajih že možne krajevne padavine, deloma nevihte, ki se bodo popoldne in zvečer razširile nad večji del države ter se nadaljevale v noč na sredo. Predvsem v hribovitih krajih so možne prve predfrontalne nevihte, medtem ko bo drugod zaporna plast še preprečevala nastajanje neviht. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 29 °C.

Pozno popoldne in zvečer meteorologi napovedujejo prihod hladne fronte. Nad našimi kraji bodo hitro nastajale nevihte, ki se bodo postopno povezale v nevihtno linijo (kjer bo potencialne konvektivne energije več) ali padavinske pasove (predvsem hriboviti deli severne in severovzhodne Slovenije). Padavine in nevihte bodo ponoči zajele vso Slovenijo in jutri zjutraj ali dopoldne povsod ponehale. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Ohladilo se bo.

Na območju označenem z rdečo barvo (2. stopnja nevarnosti):

Zvečer ali ponoči se nad morjem ali v bližini obale pri Benetkah pričakuje nastanek močnejših neviht*, ki bi se potem okrepile in potovale proti slovenski obali. Zaradi velike količine razpoložljive potencialne konvektivne energije, ugodnega vertikalnega vetrovnega profila in “pritiska” same fronte, lahko nastane tudi močnejša supercelična nevihta, ki bi prinesla točo, močne nalive in predvsem močnejše sunke vetra (ob obali je verjeten pojav tramontane). Izključene niso niti vodne trombe. Nevihte bi nato potovale v notranjost celine in nekoliko izgubile na moči. Močnejše nevihte se lahko pojavljajo tudi vzdolž obale hrvaške Istre in Kvarnerja, napovedujejo na spletni strani Neurje.si.

*opomba: modelske napovedi se ob morju in na jugozahodu Slovenije med sabo razlikujejo. Po nekaterih napovedih bi lahko nastajanje neviht prišlo precej bolj pozno ponoči in bi se dogajalo neposredno na obali, kar bi omililo moč neviht, še vedno pa bi ostala nevarnost za močnejše in dolgotrajnejše nalive.

Na območju označenem z oranžno barvo (1. stopnja nevarnosti):

Pozno popoldan ali zvečer bodo nastajale nevihte, ki se bodo združevale v nevihtno linijo ali padavinske pasove. Glavno nevarnost bodo predstavljali močnejši in dolgotrajnejši nalivi, ki bi lokalno lahko prinesli hudourniške poplave. Največja nevarnost je prisotna na stiku ravninskega in gričevnatega sveta, kjer se zračne mase narivajo ob orografsko pregrado. Ob nevihtah so možni tudi sunki vetra, medtem ko večjih težav s točo ne gre pričakovati.

Na območju označenem z rumeno barvo (možnost nastanka neviht):

Nevihte lahko nastanejo že čez dan, zagotovo pa se bodo pojavljale tudi zvečer in morda še v prvem delu noči. Na teh območjih pričakujejo predvsem nalive, ki bi ponekod lahko povzročili nekaj manjših težav.

Dogajanje se bo postopno umirilo v drugi polovici noči na sredo.

V sredo dopoldne bodo padavine postopno ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Popoldne se bo jasnilo, možna bo kakšna ploha. V četrtek bo dokaj sončno, jutro bo sveže in ponekod megleno. V petek kaže na povečini sončno vreme, zjutraj lahko na severu pade kakšna kaplja dežja.

Vir: Neurje.si, ARSO

Dogodki