Search
Close this search box.

Vračanje dela otrok v vrtce in šole steklo brez večjih težav in na veliko veselje otrok. O tem, kako bo pouk potekal prihodnji teden, bo vlada odločala v sredo

Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo so se v devetih regijah v šole znova vrnili učenci prvega triletja, vrtci pa so znova začeli sprejemati vse otroke. Sodeč po odzivih pristojnih večjih težav prvi dan ni bilo, je pa bilo veliko veselja med otroki, ko so lahko spet videli sošolke in sošolce ter druge otroke.

Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec se je danes znova odprlo 366 šol in 327 vrtcev. V šole se je vrnilo 12.822 zaposlenih in 53.306 učencev prvih treh razredov osnovnih šol, v vrtce pa 12.844 zaposlenih in 74.630 otrok.

Preberite tudi: V klopi Druge OŠ Slovenj Gradec se je vrnilo 51 zaposlenih in 201 učenec, ravnateljica: “Šola brez otrok grozljiva”

Ministrica se je na novinarski konferenci zahvalila vodstvom šol in vrtcev ter njihovim zaposlenim, da so se na vrnitev dobro pripravili in jo tako tudi omogočili, hkrati pa je vse pozvala k previdnosti pri spoštovanju ukrepov, starše pa dodatno še, naj v šole in vrtce pošiljajo le zdrave otroke.

Glede odpiranja šol in vrtcev v preostalih regijah je ministrica povedala, da sledijo sprejetemu načrtu postopnega sproščanja. O tem, kako bo pouk potekal prihodnji teden, se bodo po njenih besedah v sredo najprej pogovorili na ravni svetovalne skupine, nato pa bo o tem na seji odločala vlada.

V ponedeljek so morali vsi zaposleni v šolah in vrtcih na testiranje. Odziv je bil “izjemno visok”, število pozitivnih “pa pozitivno nizko”.To nam daje visoko dodatno zaupanje v to, da je šolski prostor pripravljen in da je varen tako za otroke kot zaposlene,” je dejala ministrica.

Od 20.816 opravljenih testov v ponedeljek, je bilo po podatkih Ministrstva za zdravje (na dan 25. 1. 2021 do polnoči) 278 testov pozitivnih, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 1,3 odstoten.

Odstotek učiteljev, ki se niso želeli testirati, je po njenih besedah nizek, tisti, ki se niso testirali, pa bodo morali svoje delo opravljati izven šole ali vrtca. Na vprašanje, ali bodo zoper njih tudi kakšne sankcije, je odgovorila, da je “prva glavna sankcija lastna moralna odgovornost in vest”.

Na ministrstvu so sicer po njenih besedah prejeli kar nekaj pobud, da bi testirali tudi učence, a odločitev o tem še ni bila sprejeta.

Predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan je izrazil upanje, da se bodo kmalu v šole lahko vrnili tudi drugi učenci.

Glede testiranj in učiteljev, ki jih zavračajo, je povedal, da so v združenju pridobili dve pravni mnenji, iz katerih izhaja, da dejansko obstajajo podlage za sankcije tistih, ki se ne bi želeli udeležiti testiranja, če je to predpisano na način, kot je trenutno, torej z odlokom ministra za zdravje. Izrazil je upanje, da bodo lahko šole in vrtce obdržali čim dlje odprte.

Skrb učencev in staršev, ki se nanaša na ocenjevanje znanja, pa je po njegovih besedah skoraj zagotovo povsem odveč, saj bodo učitelji pristopili k ocenjevanju znanja “z ustrezno mero empatije”. Upoštevali bodo tudi, da so bili učenci do zdaj več mesecev “izpostavljeni tegobam pouka na daljavo”, je povedal.

Da je vrnitev dela učencev v šole stekla brez večjih težav, so potrdili tudi sami ravnatelji. Po besedah ravnatelja ljubljanske Osnovne šole (OŠ) Livada Gorana Popovića se je sam nekoliko bal, da bodo težave z nekaterimi starši, ki so napovedovali, da bodo preprečili uporabo mask, a se to ni zgodilo. Prav tako se niso uresničile napovedi, da nekateri učencev ne bodo poslali v šolo zaradi strahu.

Z velikim navdušenjem so se v šolo vrnili tudi na OŠ Prežihovega Voranca Maribor. Kot je povedala ravnateljica Barbara Pernarčič, otroci z nošenjem mask zunaj razreda nimajo težav. Organizacijsko je sicer zahtevno pripraviti pouk pod trenutno določenimi ukrepi, a bodo naredili vse, kar lahko, je dejala.

Po besedah ravnateljice OŠ Antona Globočnika v Postojni Darije Košir v njihovo šolo ni prišlo le nekaj otrok, ki imajo kakšne manjše zdravstvene težave.

Na Osnovni šoli III v Murski Soboti pravijo, da so bili učitelji in učenci veseli, da so spet v šoli.Delo je dobro steklo, saj smo se dobro pripravili. Zdaj so nam bile zadeve že bolj znane in je bilo s tega stališča lažje organizirali delo,” je povedala ravnateljica Sonja Čerpnjak.

V vrtce se je po prvih podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije večinoma vrnilo od 60 do 70 odstotkov otrok, je povedala predsednica skupnosti Janja Bogataj.

Pred vnovičnim odprtjem je večina zaposlenih opravila testiranje opravila v ponedeljek, ponekod, denimo del zaposlenih v Vrtcu Škofja Loka, pa so ga opravili danes zjutraj. Glede na rezultate testiranj Bogatajeva pravi, da vrtci zagotovo niso tisti, kjer bi bilo veliko okuženih.

Pričakuje sicer, da se bo še več otrok v vrtce vrnilo prihodnji teden, pa tudi, da so nekateri starši izkoristili možnost, da otroka še naprej obdržijo v domačem varstvu.

Vzgojiteljice danes po besedah Bogatajeve, ki je ravnateljica Vrtca Škofja Loka, poročajo, da so predvsem starejši otroci veseli, da si imajo veliko za povedati, pri mlajših pa se še pojavljajo stiske, tako da tem namenijo tudi nekoliko več pozornosti.

V Združenju ljubljanskih vrtcev po besedah njegove predsednice Suzane Antič podatkov o današnji zasedenosti v ljubljanskih vrtcih še nimajo, v Vrtcu Trnovo, kjer je ravnateljica, pa imajo danes okoli 70-odstotno zasedenost. V ponedeljek in v preteklih dneh je bila ta 46-odstotna.

Sicer pa se danes zanje ni veliko spremenilo, saj je vrtec, v sicer omejenem obsegu, odprt ves čas. “Kar je danes novega, je dodatno veselje, ki so ga prinesli otroci, ki so po daljšem času znova prišli v vrtec,” je dejala. Oddelkov ne delijo in ostajajo homogeni, jih pa ne združujejo med seboj.

Delo v Vrtcu Murska Sobota je po besedah ravnatelja Boruta Anželja danes steklo brez posebnih zapletov. Ugotavljajo, da so se otroci z veseljem vrnili v vrtec ter da so med epidemijo pogrešali vrstnike.

Se pa v kranjskih vrtcih, ki jih obiskuje okoli 1600 otrok, soočajo s kadrovsko stisko. Zaradi bolniške odsotnosti, karantene, varstva četrtošolcev in petošolcev ali zavrnitve testiranja jim manjka kar 50 od 170 strokovnih delavcev. Zato so bili primorani zmanjšati število oddelkov in skrajšati delovni čas. Na težave so opozorili tudi ministrstvo.

V šolskem sindikatu Sviz pa so se danes znova odzvali na navedbe premierja Janeza Janše, da naj bi sindikat “sledil kampanji brez mask v šole”. Kot so zapisali, gre za manipulacijo, za katero premier nima dokaza.

Pripravil: Aleš Kocjan

Dogodki

Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo so se v devetih regijah v šole znova vrnili učenci prvega triletja, vrtci pa so znova začeli sprejemati vse otroke. Sodeč po odzivih pristojnih večjih težav prvi dan ni bilo, je pa bilo veliko veselja med otroki, ko so lahko spet videli sošolke in sošolce ter druge otroke.