Search
Close this search box.

Vox populi: Gibanje Svoboda kljub znatnemu padcu podpore ohranja veliko prednost

Junijska javnomnenjska raziskava Vox populi agencije Ninamedia za časnika Dnevnik in Večer kaže, da Gibanje Svoboda s 33,1 odstotka podpore ohranja veliko prednost pred ostalimi parlamentarnimi strankami. Po dveh letih je delovanje vlade znova ocenjeno kot pozitivno, skoraj polovica vprašanih pa je glede uspešnosti vlade neopredeljenih.

Gibanje Svoboda kljub padcu podpore za 5,3 odstotne točke ostaja v veliki prednosti pred drugouvrščeno SDS, za katero bi na volitvah glasovalo 21,9 odstotkov vprašanih, kar je dve odstotni točki več kot v majski anketi. Na tretjem mestu je še vedno NSi, ki je prepričala 6,7 odstotka anketirancev, slabo odstotno točko več kot v maju. Levica bi dobila 5,9 odstotka glasov (maja 5,5), SD 5,8 odstotka (maja šest), LMŠ pa tri odstotke glasov (maja 2,5). Sedanja koalicija bi tako imela 54 poslanskih sedežev, opozicija pa 34. Ostale stranke se glede na javnomnenjsko raziskavo ne bi uvrstile v državni zbor, poročata časnika.

Katero drugo stranko bi volilo 5,2 odstotka sodelujočih v anketi. Povečal se je delež neopredeljenih, saj jih 13,5 odstotka ne ve, katero stranko bi volili, kar je skoraj pet odstotnih točk več kot maja. 4,9 odstotka vprašanih pa jih ne bi volilo.

Naraščati je začela podpora Golobovi vladi. Delo vlade kot uspešno namreč ocenjuje kar 37,5 odstotka vprašanih, da je vlada neuspešna meni 17,2 odstotka vprašanih. Delo vlade je bilo kot pozitivno nazadnje ocenjeno julija 2020. Več kot 45 odstotkov vprašanih pa se je izreklo za neopredeljene.

Kot piše Večer, se tudi pri vprašanju, ali bo vlada uspešna pri obvladovanju podražitev, izrazitejše stališče še ni oblikovalo. Toliko anketirancev, kot jih meni, da vlada ne bo uspešna, jih meni tudi, da bo.

Zaupanje v politiko pa se izboljšuje tudi sodeč po tem, da je sedemnajst od dvajsetih politikov na lestvici najbolj priljubljenih politikov bolje ocenjenih kot pretekli mesec, piše Večer. Na vrhu lestvice priljubljenosti se je znova znašel predsednik republike Borut Pahor, ki je na drugo mesto potisnil premierja Roberta Goloba. Na ostalih treh mestih med prvo peterico ni sprememb, tam ostajajo evroposlanka Ljudmila Novak, nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar in predsednica SD ter zunanja ministrica Tanja Fajon. Sledijo ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji zunanji minister Anže Logar, nekdanji predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik NSi Matej Tonin in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Dejan Židan.

Kot še pišeta časnika, so anketiranci odgovarjali tudi na vprašanje, katere izdatke so zaradi podražitev najbolj zmanjšali ali se jim odpovedali. Najpogostejši odgovor je bil, da se izdatki gospodinjstva niso zmanjšali, najpogosteje pa so anketiranci zmanjšali izdatke za počitnice, gradnjo, obleko in obutev ter energijo in prehrano.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer, ki ga izvaja agencija Ninamedia. Tokratno raziskavo so opravili med 14. in 16. junijem 2022 na vzorcu 700 oseb.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
cepecadmin
cepecadmin
2 let nazaj

Plešite vsi zdaj!

Dogodki

Junijska javnomnenjska raziskava Vox populi agencije Ninamedia za časnika Dnevnik in Večer kaže, da Gibanje Svoboda s 33,1 odstotka podpore ohranja veliko prednost pred ostalimi parlamentarnimi strankami. Po dveh letih je delovanje vlade znova ocenjeno kot pozitivno, skoraj polovica vprašanih pa je glede uspešnosti vlade neopredeljenih.